Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The influence of vine rootstock type on the energy potential of differentiated material obtained from wine production.

Opis bibliograficzny

The influence of vine rootstock type on the energy potential of differentiated material obtained from wine production. [AUT.] KAMILA E. KLIMEK, MAGDALENA KAPŁAN, [AUT. KORESP.] GRZEGORZ MAJ, [AUT.] ANNA BORKOWSKA, KAMIL BUCZYŃSKI. Energies 2025 Vol. 18 Iss. 19 Article number: 5062, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/en18195062
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Energies 2025 Vol. 18 Iss. 19, Article number: 5062
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

In the context of growing demand for renewable energy sources and greenhouse gas emission reductions, increasing attention is being paid to the use of agricultural waste as bioenergy feedstock. The energy potential of biomass in the form of vine stems and pomace from the Regent variety of grapes, grafted onto their own roots and various types of rootstocks (125AA, SO4, 161-49), was assessed, where the control group consisted of ungrafted shrubs growing on their own roots, cultivated in south-eastern Poland. The analyses included the determination of technical and elementary parameters, pollutant emission indicators, and exhaust gas composition parameters. Compared to stems, pomace had a higher calorific value, higher C and H content, and lower dust emissions, while at the same time emitting more CO2. Stems, on the other hand, showed higher ash content and higher dust emissions, which may limit their energy potential. Among the analysed substrates, pomace from 125AA achieved the highest calorific values at a low moisture content, while biomass from substrate 161-49 was distinguished by the lowest sulphur content and a favourable emission balance. Cluster analysis showed clear grouping of substrates in terms of fuel and emission parameters, indicating the possibility of optimal substrate selection for the production of bioenergy feedstock. The results confirm that the appropriate selection of rootstocks in viticulture can significantly increase the energy value of waste biomass and reduce emissions, supporting the development of local renewable energy systems.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52984) wydawnictwo ciągłe #52984

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,200
Impact Factor
Q3
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:26 września 2025 08:05
Ostatnia aktualizacja:26 września 2025 08:05

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się