Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The effect of zeolite on yield of Lactuca sativa var. capitata and chemical composition.

Opis bibliograficzny

The effect of zeolite on yield of Lactuca sativa var. capitata and chemical composition. [AUT. KORESP.] KAMILA MARIA ADAMCZYK-MUCHA, [AUT.] HALINA LIPIŃSKA, WOJCIECH LIPIŃSKI, EWA STAMIROWSKA-KRZACZEK, RAFAŁ KORNAS, MAŁGORZATA STRYJECKA, JANUSZ IGRAS. J. Water Land Dev. 2025 No. 66 s. 128–136, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.24425/jwld.2025.155309
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of Water and Land Development 2025 No. 66, s. 128–136
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

This study evaluated the impact of different doses of zeolite on the emergence, yield, and chemical composition of lettuce seedlings (Lactuca sativa var. capitata). To achieve this, a pot experiment was conducted using randomised design with four replications. Zeolite was mixed with the soil substrate at rates of 1%, 5%, and 10% per 1 kg of total soil mass (5 kg), corresponding to 10, 50, and 100 g·kg−1, respectively. The control treatment consisted of a light mineral soil substrate without the addition of zeolite. The study found that zeolite significantly improved lettuce seed germination and seedling emergence rate. As the proportion of zeolite in the soil increased, both the yield of edible parts (leaves) and the biomass of the roots also increased. A beneficial effect of zeolite was observed to significantly reduce cadmium and lead concentrations in leaves. Furthermore, the addition of 10 g·kg−1 of soil also led to a reduction in the nitrate content in leaves, while higher doses (50 and 100 g·kg−1 of substrate) resulted in an increased nitrate content. The application of zeolite had no effect on the levels of flavonoids, anthocyanins, or polyphenols in lettuce leaves, nor on the concentrations of primary nutrients (N, P, K, Ca, Mg, S, and Na). However, a statistically significant relationship was observed between the application of zeolite and the increase in the iron, copper and zinc content, along with the decrease in the levels of manganese, boron, and molybdenum in the edible parts of the test plant.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52998) wydawnictwo ciągłe #52998

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:30 września 2025 08:00
Ostatnia aktualizacja:30 września 2025 08:01

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się