Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Physicochemical, functional and nutritional characteristics of various types of fruit pomace.

Opis bibliograficzny

Physicochemical, functional and nutritional characteristics of various types of fruit pomace. [AUT.] AGATA BLICHARZ-KANIA, [AUT. KORESP.] ANNA PECYNA, [AUT.] BEATA ZDYBEL, DARIUSZ ANDREJKO. Processes 2025 Vol. 13 Iss. 10 Article number: 3182, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/pr13103182
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Processes 2025 Vol. 13 Iss. 10, Article number: 3182
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of this study was to evaluate and compare dried apple (A), chokeberry (C), grape (G), raspberry (R), and red currant (RC) pomace as potential additives to food, beverages, and cosmetics. Their physicochemical properties and nutritional composition were examined. The fruit pomace was characterised by significant differences in acidity ranging 1.41 (G) to 7.96 g·100 g−1d.w. (R), water holding capacity (2.36–4.25 g·g−1, C-A), and oil holding capacity (1.86–2.41 g·g−1, C-G). The colour parameters of the pomace differed significantly. The highest lightness L* was recorded for the apple pomace (66.29). Samples RC and R were characterised by the highest redness (32.99; 26.76), while A, G, and R showed high b* values, amounting to 28.54, 22.84, and 20.40 (yellowness), respectively. The highest protein (13.01%), fat (6.82%), and fibre (67.38%) contents were recorded in the redcurrant pomace. The mineral analysis revealed high potassium, phosphorus, and calcium contents in all pomace samples, with the grape and redcurrant pomace containing the highest mineral content. These results highlight the potential of fruit pomace as a sustainable, nutritionally enriching ingredient, primarily for food products, and the potential to reduce food waste.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 53024) wydawnictwo ciągłe #53024

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,800
Impact Factor
Q3
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:8 października 2025 09:19
Ostatnia aktualizacja:8 października 2025 09:20

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się