Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

Assessment of the energy parameters of pedicels and pomace of selected grapevine varieties from the PIWI group.

Opis bibliograficzny

Assessment of the energy parameters of pedicels and pomace of selected grapevine varieties from the PIWI group. [AUT.] MAGDALENA KAPŁAN, KAMILA KLIMEK, [AUT. KORESP.] GRZEGORZ MAJ, [AUT.] KAMIL BUCZYŃSKI, ANNA BORKOWSKA. Energies 2025 Vol. 18 Iss. 20 Article number: 5444, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/en18205444
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Energies 2025 Vol. 18 Iss. 20, Article number: 5444
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

In view of the growing challenges related to energy transition and the need to implement circular economy principles, the use of waste from the wine industry as bioenergy raw materials is becoming increasingly important. The aim of the study was to assess the energy potential of biomass in the form of grape stems and pomace from four varieties (PIWI)—Hibernal, Muscaris, Regent and Seyval Blanc—grown in south-eastern Poland. The analyses included the determination of technical and elementary parameters, pollutant emission indicators and exhaust gas composition parameters. The pomace was characterised by a higher calorific value, higher carbon (C) and hydrogen (H) content and lower dust emissions compared to the stems, but with higher carbon dioxide (CO2) emissions. Stems had a higher ash content, which may limit their energy use. The Hibernal variety achieved the highest calorific values at low moisture and low sulphur content, while Muscaris was characterised by increased nitrogen and sulphur content and higher sulphur dioxide emissions (SO2) and dust emissions. The Regent variety showed relatively high nitrogen oxides (NOX) emissions. Cluster analysis confirmed the diversity of varieties in terms of energy potential and waste biomass quantity. The results indicate that waste from PIWI grapevine cultivation can be a valuable local raw material for renewable energy production, contributing to waste reduction and greenhouse gas emissions in the agricultural sector, but its suitability depends on the variety and type of biomass.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 53050) wydawnictwo ciągłe #53050

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,200
Impact Factor
Q3
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:16 października 2025 14:27
Ostatnia aktualizacja:16 października 2025 14:31

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się