Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea var. kamtschatica Sevast.) – niezwykłe właściwości małych owoców.

Opis bibliograficzny

Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea var. kamtschatica Sevast.) – niezwykłe właściwości małych owoców. [AUT.] ANNA KRZEPIŁKO, ROMAN PRAŻAK, AGATA ŚWIĘCIŁO. Aura 2025 Nr. 10 Nr katalogowy 156337, il., bibliogr.,sum. DOI: 10.15199/2.2025.10.1
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Aura 2025 Nr. 10, Nr katalogowy 156337
Rok: 2025
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca przeglądowa

Streszczenia

Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea var. kamtschatica Sevast.), znana również jako suchodrzew jadalny, to roślina owocowa z rodziny przewiertniowatych (Caprifoliaceae), która zyskuje na popularności dzięki wyjątkowym właściwościom prozdrowotnym, wysokiej zawartości związków bioaktywnych oraz odporności na niekorzystne warunki klimatyczne. Owoce jagody kamczackiej zawierają dużo błonnika, niską zawartość cukrów i tłuszczy oraz liczne składniki bioaktywne jak witaminy, związki fenolowe. Spożywanie owoców zmniejsza stres oksydacyjny w komórkach, chroni przed promieniowaniem UV i obniża ryzyko chorób cywilizacyjnych, takich jak: choroby neurodegeneracyjne, cukrzyca, miażdżyca. Owoce jagody kamczackiej można określić jako „superowoce” ze względu na ich wartości odżywcze, potencjał prozdrowotny oraz możliwości zastosowania w różnych sektorach przemysłu. Słowa kluczowe: jagoda kamczacka, antyoksydanty, związki fenolowe, antocyjany, korzyści zdrowotne

Identyfikatory

BPP ID: (46, 53053) wydawnictwo ciągłe #53053

Metryki

5,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:17 października 2025 10:30
Ostatnia aktualizacja:23 października 2025 12:42

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się