Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea var. kamtschatica Sevast.) – niezwykłe właściwości małych owoców.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea var. kamtschatica Sevast.), znana również jako suchodrzew jadalny, to roślina owocowa z rodziny przewiertniowatych (Caprifoliaceae), która zyskuje na popularności dzięki wyjątkowym właściwościom prozdrowotnym, wysokiej zawartości związków bioaktywnych oraz odporności na niekorzystne warunki klimatyczne. Owoce jagody kamczackiej zawierają dużo błonnika, niską zawartość cukrów i tłuszczy oraz liczne składniki bioaktywne jak witaminy, związki fenolowe. Spożywanie owoców zmniejsza stres oksydacyjny w komórkach, chroni przed promieniowaniem UV i obniża ryzyko chorób cywilizacyjnych, takich jak: choroby neurodegeneracyjne, cukrzyca, miażdżyca. Owoce jagody kamczackiej można określić jako „superowoce” ze względu na ich wartości odżywcze, potencjał prozdrowotny oraz możliwości zastosowania w różnych sektorach przemysłu. Słowa kluczowe: jagoda kamczacka, antyoksydanty, związki fenolowe, antocyjany, korzyści zdrowotne
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
| Rekord utworzony: | 17 października 2025 10:30 |
|---|---|
| Ostatnia aktualizacja: | 23 października 2025 12:42 |