Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

Distribution of (1-3)(1-4)-β-d-glucans in kernels of selected cultivars of naked and hulled barley.

Opis bibliograficzny

Distribution of (1-3)(1-4)-β-d-glucans in kernels of selected cultivars of naked and hulled barley. [AUT. KORESP.] ANNA WIRKIJOWSKA, [AUT.] ZBIGNIEW RZEDZICKI, MAŁGORZATA KASPRZAK, WIOLETTA BŁASZCZAK. J. Cereal Sci. (Print) 2012 Vol. 56 Issue 2 s. 496-503, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.jcs.2012.05.002
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
JOURNAL OF CEREAL SCIENCE 2012 Vol. 56 Issue 2, s. 496-503
Rok: 2012
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The objective of this study was to determine the distribution of (1-3)(1-4)-β-d-glucans in the kernels of three high-glucan lines of naked barley (STH 4561, STH 4671 and STH 4676), a low-glucan line (STH 4572), and two low-glucan comparative cultivars (naked – Rastik, and hulled – Stratus). The content of (1-3)(1-4)-β-d-glucans assayed with the enzymatic method varied within the range from 4.04 to 5.71% dry matter basis. Microspectrophotometric analysis revealed significant differentiation in the structure of the kernels and in the distribution of (1-3)(1-4)-β-d-glucans; it also indicated a necessity of applying such processing methods as are appropriate to the distribution of functional components. The distribution of functional components in the high-glucan lines of naked barley makes them ideal for utilization both in the milling technology and in the production of grits and flakes.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 53093) wydawnictwo ciągłe #53093

Metryki

35,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,943
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:3 listopada 2025 08:08
Ostatnia aktualizacja:3 listopada 2025 08:08

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się