Distribution of (1-3)(1-4)-β-d-glucans in kernels of selected cultivars of naked and hulled barley.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
The objective of this study was to determine the distribution of (1-3)(1-4)-β-d-glucans in the kernels of three high-glucan lines of naked barley (STH 4561, STH 4671 and STH 4676), a low-glucan line (STH 4572), and two low-glucan comparative cultivars (naked – Rastik, and hulled – Stratus). The content of (1-3)(1-4)-β-d-glucans assayed with the enzymatic method varied within the range from 4.04 to 5.71% dry matter basis. Microspectrophotometric analysis revealed significant differentiation in the structure of the kernels and in the distribution of (1-3)(1-4)-β-d-glucans; it also indicated a necessity of applying such processing methods as are appropriate to the distribution of functional components. The distribution of functional components in the high-glucan lines of naked barley makes them ideal for utilization both in the milling technology and in the production of grits and flakes.
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
| Rekord utworzony: | 3 listopada 2025 08:08 |
|---|---|
| Ostatnia aktualizacja: | 3 listopada 2025 08:08 |