Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

Effect of probiotic fermentation on the techno-functional properties and select antinutritional components in lentil flour.

Opis bibliograficzny

Effect of probiotic fermentation on the techno-functional properties and select antinutritional components in lentil flour. [AUT.] KATARZYNA SKRZYPCZAK, ELIZABETH NALBANDIAN, JOSHUA BERNIN, MAHVASH REZAEY, BRENNAN M. SMITH, JANA KATHARINA RICHTER, [AUT. KORESP.] GIRISH M. GANJYAL. Food Bioproc. Tech. (Print) 2025 Vol. 18 Iss. 11 s. 11947-11962, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1007/s11947-025-04076-1
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Food and Bioprocess Technology 2025 Vol. 18 Iss. 11, s. 11947-11962
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

This study investigated the impact of fermentation with probiotic strain L. plantarum 299v on the techno-functional charac- teristics and selected antinutritional factors (ANFs) of lentil flour. Samples were collected at 6 (F6), 12 (F12), and 24 h (F24) of fermentation and compared to uninoculated flour (control). Comprehensive analyses included quantification of bioactive compounds and antioxidant capacity (in vitro) via spectrophotometric assays. Condensed tannins, phytic acid, and trypsin inhibitor activities were also measured. The influence of fermentation on proximate composition and techno-functional properties was evaluated. Thermal and pasting properties were also assessed. Results indicated that fermentation significantly increased foaming stability and decreased emulsification stability compared to the control. No significant changes (p > 0.05) were observed in oil and water holding capacities, emulsifying activity, foaming capacity, pasting temperature, or pasting parameters. Extended fermentation (F12, F24) led to reduced antioxidant, phenolic, and flavonoid contents. Notably, among fermented samples, the highest antioxidant activity, with a reducing power of 3.70 ± 0.10 mg AAE/g d.w. and 79.23 ± 2.08% DPPH inhibition was noted for F6. All reduced phytic acid, tannins, and trypsin inhibitor levels, alongside an increase in insoluble dietary fiber, most pronounced in F24. These findings underscore the potential of applied fermentation as an effec- tive bioprocessing strategy to significantly reduce ANFs, while maintaining or enhancing the techno-functional integrity of lentil flour. This approach offers a promising tool for improving the nutritional quality and functional performance of legume-based ingredients in food applications.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 53096) wydawnictwo ciągłe #53096

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
5,800
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:3 listopada 2025 09:22
Ostatnia aktualizacja:3 listopada 2025 09:23

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się