Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

The effect of furcellaran addition and high-pressure homogenization process on the physicochemical, rheological and sensory properties of chocolate milk drinks.

Opis bibliograficzny

The effect of furcellaran addition and high-pressure homogenization process on the physicochemical, rheological and sensory properties of chocolate milk drinks. [AUT.] ANITA REJDLOVÁ, VENDULA KŮROVÁ, EVA LORENCOVÁ, ZUZANA LAZÁRKOVÁ, LUCIE CMAJDÁLKOVÁ, LUMILA ZÁLEŠÁKOVÁ, MACIEJ NASTAJ, BARTOSZ SOŁOWIEJ, MARKÉTA PĚTOVÁ, TOMÁŠ KAŠPAROVSKÝ, [AUT. KORESP.] RICHARDOS N. SALEK. Foods 2025 Vol. 14 Iss. 22 Aricle number: 3872, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/foods14223872
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Foods 2025 Vol. 14 Iss. 22, Aricle number: 3872
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca przeglądowa

Streszczenia

The effect of the high-pressure homogenization (HPH) process (one-stage; applied pressure of 10 MPa and 20 MPa) and furcellaran addition (0.25% and 0.50%, w/w) on the physicochemical and rheological properties of chocolate milk drinks was evaluated. Non-homogenized samples and the milk sample used to produce all model chocolate milk drink samples were also evaluated for comparison. The addition of furcellaran and the HPH process significantly influenced the monitored characteristics of the model samples. In particular, the addition of furcellaran caused an increase in shear stress and viscosity, and HPH also had a noticeable effect on these rheological properties. From the results obtained, it can be concluded that the model samples of chocolate milk drinks exhibited a pseudoplastic behavior. Furthermore, the results of the physicochemical analyses showed a slight increase in dry matter and total soluble solids contents due to furcellaran addition. The solid particle sedimentation values of the tested samples decreased due to furcellaran addition (up to 11.99%.). In addition to the effect on rheological properties, the HPH regime slightly increased the sample’s pH values (6.80–6.81). The application of HPH and furcellaran addition may appear advantageous in manufacturing chocolate milk drinks (or dairy-based suspensions) with enhanced physical, flow and sensory properties.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 53168) wydawnictwo ciągłe #53168

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
5,100
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:17 listopada 2025 09:06
Ostatnia aktualizacja:17 listopada 2025 09:07

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się