Ekstrakty z wybranych ziół jako bioaktywne źródło przeciwutleniaczy i inhibitorów enzymatycznych w aspekcie zastosowań w przemyśle (Extracts from selected herbs as a bioactive source of antioxidants and enzymatic inhibitors in terms of industrial applications)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Wysuszone próbki roślin z rodzin Lamiaceae, Apiaceae i Poaceae zmielono i ekstrahowano wodą lub 70-proc. etanolem poprzez wytrząsanie. Ekstrakty analizowano spektrofotometrycznie pod kątem całkowitej zawartości związków fenolowych (TPC) za pomocą odczynnika Folina i Ciocâlteu. Aktywność przeciwutleniającą ekstraktów określono na podstawie ich zdolności do neutralizacji rodnika DPPH, a ich potencjał hamujący wobec acetylocholinoesterazy (AChE) i butyrylocholinoesterazy (BChE) oceniono zmodyfikowaną metodą Ellmana. Obserwowano korelację pomiędzy zawartością TPC a aktywnością DPPH, natomiast nie stwierdzono korelacji między wysoką zawartością TPC a aktywnością antycholinoesterazową ekstraktów.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
| Rekord utworzony: | 19 listopada 2025 13:42 |
|---|---|
| Ostatnia aktualizacja: | 19 listopada 2025 13:43 |