Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

Drivers of organic product consumption in the EU: A sustainable development perspective.

Opis bibliograficzny

Drivers of organic product consumption in the EU: A sustainable development perspective. [AUT.] ANNA NOWAK, IMRAN ASLAN, [AUT. KORESP.] ANETA JAROSZ-ANGOWSKA. Sustainable Development 2025 Vol. 33 Iss. 5 s. 7245-7258, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1002/sd.3501
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Sustainable Development 2025 Vol. 33 Iss. 5, s. 7245-7258
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of this study is to assess the diversification of consumption of organic products in the Member States of the European Union and to identify the key determinants that significantly influence per capita consumption of organic products. Data on the indicators for the period 2014–2022 were collected from the reports of the 21 European countries for the study. Common model, fixed effects panel linear regression with a dummy variable, and multilevel models equivalent to random effects panel regression models with maximum likelihood random effects and correlation methods were used to estimate per capita consumption of organic products. The analyses carried out have shown that the consumption of organic products in EU member states is characterized by a significant degree of variation. Denmark, Austria, and Sweden incurred the highest expenditures for this product group. One of the econometric models used in the study showed that GDP is an important driver of the per capita consumption of organic products, while the other two models used in the analysis did not show this relationship. The study showed that organic area as a percentage of total agricultural area, organic producers, and organic retail sales are significant predictors of organic consumption per capita. However, the impacts of CAP support on organic consumption have not been confirmed.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 53198) wydawnictwo ciągłe #53198

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
8,200
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:21 listopada 2025 09:16
Ostatnia aktualizacja:21 listopada 2025 09:17

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się