Czy plazma niskotemperaturowa jest szansą na znaczne ograniczenie chemizacji w rolnictwie? (Is low-temperature plasma a chance to significantly reduce chemicalization in agriculture?)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Ciągle rosnące zapotrzebowanie na żywność i paszę na świecie wpływa na zwiększanie i ulepszanie produkcji roślinnej. Jednak wiąże się to z istotnym wpływem rolnictwa na środowisko naturalne, w tym szczególnie z nierozważnym i wysokim zużyciem agrochemikaliów, takich jak nawozy sztuczne czy środki ochrony roślin. Dlatego współczesny producent rolny staje przed trudnymi dylematami, szczególnie tymi związanymi z ochroną roślin przed agrofagami. Opierając się na zasadach integrowanej ochrony roślin ma możliwość wprowadzenia wielu metod niechemicznych, które są korzystne dla środowiska naturalnego. Jednym z takich rozwiązań jest zastosowanie różnych form metody fizycznej, w tym plazmy niskotemperaturowej.
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
| Rekord utworzony: | 21 listopada 2025 15:15 |
|---|---|
| Ostatnia aktualizacja: | 21 listopada 2025 15:15 |