Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

Protein-dependent, pH-selective complexation in tragacanth–protein systems: An integrated FTIR–DLS–rheology–docking study.

AUT. KORESP. JAGODA SZAFRAŃSKA.

Opis bibliograficzny

Protein-dependent, pH-selective complexation in tragacanth–protein systems: An integrated FTIR–DLS–rheology–docking study. [AUT. KORESP.] JAGODA SZAFRAŃSKA. Int. J. Mol. Sci. 2025 Vol. 26 Iss. 23 Aricle number: 11333, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/ijms262311333
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
International Journal of Molecular Sciences 2025 Vol. 26 Iss. 23, Aricle number: 11333
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Tragacanth gum (GT) was mixed with whey protein concentrate (WPC80), whey protein isolate (WPI) or rice protein (RP) across pH 3.0–7.2 in order to clarify the effect of protein type and pH on controlling association and bulk behavior. Turbidimetry at 600 nm by photographic validation, oscillatory and steady-shear rheology, dynamic light scattering (DLS), FTIR spectroscopy, and AutoDock Vina docking were employed and compared. Whey systems reflected a clear, mildly acidic window: low-strain elasticity (G′) reached near pH ~5, with increased A600 and dominant sub-100 nm DLS modes, reflecting associative complexation near the isoelectric region. WPI also reflected a secondary turbidity/viscosity rise at pH 7.2, consistent with segregative aggregationafter the associative window. RP was variable, featuring broadly increased turbidity with viscosity/DLS maxima at pH 6.4, reflecting glutelin-facilitated solubility/aggregation rather than an acid optimum. FTIR changes in the amide band and GT bands (COO− ~1400–1406 cm−1; 1015–1040 cm−1) supplemented enhanced coupling at pH 3–5. Superimposition through docking of multivalent hot-spots (Lys/Arg and H-bonding neighborhoods) corresponded to the phase-level readouts. Together, the data establish protein-dependent, pH-selective windows for GT–protein systems and uncover a mechanistic dichotomy: associative complexation in whey vs. neutral-side, solubility-regulated aggregation in RP.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 53226) wydawnictwo ciągłe #53226

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,900
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:27 listopada 2025 07:55
Ostatnia aktualizacja:27 listopada 2025 07:56

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się