Owoce i warzywa w przetwórstwie (Fruit and vegetables in processing)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
W krajach wysoko rozwiniętych coraz istotniejsze jest spożywanie minimalnie przetworzonych warzyw i owoców. Wskazuje się, że wzrost dochodów oraz zmiana stylu życia sprzyjają rosnącemu popytowi na produkty świeże, ekologiczne oraz wygodne w użyciu. Podkreśla się rolę jakości surowców oraz konieczność przestrzegania norm bezpieczeństwa żywności, które decydują o atrakcyjności produktów przeznaczonych dla konsumentów. Popularność żywności ekologicznej rośnie głównie ze względów zdrowotnych i środowiskowych. Na uwagę zasługują również nowoczesne rozwiązania technologiczne w rolnictwie i przetwórstwie, w tym automatyzacje zbiorów, robotyka, systemy oparte na sztucznej inteligencji oraz rolnictwo bezglebowe. Rozwój sektora rolno-spożywczego wymaga interdyscyplinarnej współpracy, aby sprostać wyzwaniom globalnym, takim jak bezpieczeństwo żywnościowe i zmiany klimatu.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
| Rekord utworzony: | 27 listopada 2025 11:49 |
|---|---|
| Ostatnia aktualizacja: | 27 listopada 2025 11:51 |