Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

Owoce i warzywa w przetwórstwie (Fruit and vegetables in processing)

Opis bibliograficzny

Owoce i warzywa w przetwórstwie (Fruit and vegetables in processing). [AUT.] PATRYCJA ŁUSIAK, PAWEŁ SOBCZAK. Przem. Spoż. 2025 T. 79 nr 11 s. 28-31, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.15199/65.2025.11.2
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Przemysł Spożywczy 2025 T. 79 nr 11, s. 28-31
Rok: 2025
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

W krajach wysoko rozwiniętych coraz istotniejsze jest spożywanie minimalnie przetworzonych warzyw i owoców. Wskazuje się, że wzrost dochodów oraz zmiana stylu życia sprzyjają rosnącemu popytowi na produkty świeże, ekologiczne oraz wygodne w użyciu. Podkreśla się rolę jakości surowców oraz konieczność przestrzegania norm bezpieczeństwa żywności, które decydują o atrakcyjności produktów przeznaczonych dla konsumentów. Popularność żywności ekologicznej rośnie głównie ze względów zdrowotnych i środowiskowych. Na uwagę zasługują również nowoczesne rozwiązania technologiczne w rolnictwie i przetwórstwie, w tym automatyzacje zbiorów, robotyka, systemy oparte na sztucznej inteligencji oraz rolnictwo bezglebowe. Rozwój sektora rolno-spożywczego wymaga interdyscyplinarnej współpracy, aby sprostać wyzwaniom globalnym, takim jak bezpieczeństwo żywnościowe i zmiany klimatu.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: inna otwarta licencja Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 53230) wydawnictwo ciągłe #53230

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:27 listopada 2025 11:49
Ostatnia aktualizacja:27 listopada 2025 11:51

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się