Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

St. John’s wort as a source of health-promoting properties against metabolic syndrome development – in vitro approach.

Opis bibliograficzny

St. John’s wort as a source of health-promoting properties against metabolic syndrome development – in vitro approach. [AUT. KORESP.] KAJA KIERSNOWSKA, [AUT.] ANNA JAKUBCZYK, BEGÜMHAN ÖMEROĞLU, KRZYSZTOF TUTAJ, KAMILA RYBCZYŃSKA-TKACZYK, URSZULA ZŁOTEK. W: 1st International PhD Student’s Conference at the University of Life Sciences in Lublin, Poland: ENVIRONMENT – PLANT – ANIMAL – PRODUCT Abstract number T013. Lublin 2022, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. DOI: 10.24326/ICDSUPL1.T013
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
1st International PhD Student’s Conference at the University of Life Sciences in Lublin, Poland: ENVIRONMENT – PLANT – ANIMAL – PRODUCT, Abstract number T013
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Streszczenie zjazdowe konferencji międzynarodowej
Typ MNiSW/MEiN: inne

Streszczenia

Nowadays, food is perceived not only as a source of energy and macronutrients, but also as a regulating health factor. Due to the demand for healthy substitute of standard meal products, the range of functional foods is constantly expanding. One of the most common types of substitutes are biscuits enriched with bioactive ingredients, with reduced fat and sugar content, or made with the use of gluten-free flours. These features are desirable from the perspective of influencing on metabolic reactions of the body, leading to inflammation and, consequently, obesity, dyslipidaemia, insulin resistance and hypertension, which are components of the metabolic syndrome (MS). Considering designing functional food, polyphenols are noteworthy due to their properties, such as antioxidant and anti-inflammatory effects. A rich source of these bioactive compounds is St. John’s Wort, which was used to enrich wheat cookies being the research material. The anti-radical effect of polyphenols present in the fractions with molecular mass<3.0 kDa, with 0.5% and 1.0% addition of herbs against DPPH• and ABTS+• was tested, and the chelating ability of iron (II) ions was additionally tested. Besides, their potential inhibitory activity against enzymes involved in the pathogenesis of MS, i.e. angiotensin-converting enzyme I (ACE), lipoxygenase (LOX), pancreatic lipase, α-amylase, was assessed. Research has shown a statistically significant anti-radical effect against DPPH• of 1% enriched cookies (0.12 mg mL-1) compared to control and 0.5% samples (0.60 mg mL-1, 0.51 mg mL-1, respectively) as well as the highest inhibition value against α-amylase (EC50 0.013 mg mL-1). In addition, the lowest EC50 value against ACE and LOX activity was tested in a sample with 0.5% addition of St. John’s Wort (0.33 mg mL-1, 0.24 mg mL-1, respectively). The antimicrobial properties of the samples were tested against bacteria the results showed fractions with molecular mass<3.0 kDa from 0.5% and 1.0% inhibited the growth of E. coli and B. cereus slightly, but statistically significantly compared to the control sample. In conclusion there have been indicated the food enrichment is a promising manner leading to providing good quality products. The process increased bioactive compounds content in cookies: polyphenols and bioactive peptides simultaneously, characterized by inhibition activity against MS-developing enzymes. Moreover, research have shown uncommon properties of Hypericum perforatum L., alternative to anti-depressant.

Open Access

Tryb dostępu: witryna wydawcy Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

e-ISBN: 978-83-7259-360-3
BPP ID: (59, 48387) wydawnictwo zwarte #48387

Metryki

0
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:2 czerwca 2022 14:47
Ostatnia aktualizacja:2 czerwca 2022 14:52

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się