Ocena jakości jogurtów beztłuszczowych – wartość energetyczna, zawartość makroskładników oraz ocena konsumencka.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Celem pracy było porównanie wartości energetycznej oraz zawartości węglowodanów i białka w jogurtach tradycyjnych i beztłuszczowych na podstawie informacji deklarowanych przez producentów oraz ich ocena konsumencka. Ocenę konsumencką przeprowadzono metodą QDA (Quantitative Descriptive Analysis) w grupie 200 studentów UP w Lublinie. Analizowano 6 par produktów tej samej marki i tego samego smaku, w każdej z par znajdował się jogurt tradycyjny oraz beztłuszczowy. Nazwy oraz rodzaj produktów zostały zakodowane. Konsumenci otrzymali karty oceny, w których w skali 5-punktowej oceniły smak, zapach, barwę, konsystencję i wygląd ogólny badanych jogurtów. Analiza etykiet jogurtów wykazała, że pozbawienie jogurtu tłuszczu wiąże się z obniżeniem jego wartości kalorycznej oraz podwyższeniem zawartości białka ogólnego. Ocena organoleptyczna nie dała jednoznacznej odpowiedzi, które z produktów (tradycyjne czy beztłuszczowe) były oceniane lepiej, nieco wyższe noty ogólne otrzymały jednak częściej produkty tradycyjne.
The aim of the study was to compare energy value, carbohydrate and protein content of traditional and fat-free yogurts on the basis of information declared by producers and their consumer evaluation. Consumer evaluation was conducted using QDA (Quantitative Descriptive Analysis) in a group of 200 students of University of Life Sciences in Lublin. There were analyzed 6 pairs of products of the same brand and flavor, each pair consisted of traditional and fat-free yogurt. The names and types of products were coded. The consumers were given evaluation cards in which they rated the taste, smell, color, texture, and overall appearance of the yogurts tested on a 5-point scale. Analysis of yogurt labels showed that depriving yogurt of fat is associated with a decrease in its caloric value and an increase in total protein content. The organoleptic evaluation did not give a clear answer which of the products (traditional or fat-free) were rated better, however, slightly higher overall scores were given to traditional products more often.
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 6 czerwca 2022 10:39 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 3 sierpnia 2022 11:04 |