Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Ocena jakości jogurtów beztłuszczowych – wartość energetyczna, zawartość makroskładników oraz ocena konsumencka.

Opis bibliograficzny

Ocena jakości jogurtów beztłuszczowych – wartość energetyczna, zawartość makroskładników oraz ocena konsumencka. [AUT.] MAŁGORZATA KWIECIEŃ, AGATA BIELAK, KAROLINA JACHIMOWICZ, BARBRAA ŁUSZCZYŃSKA, ANNA WINIARSKA-MIECZAN. W: Współczesne trendy w technologii żywności.Redakcja naukowa /Zuzanna Goluch Łódż 2022, Wydawnictwo Naukowe ArchaeGraph Diana Łukomiak, s. 85-95, il.,bibliogr., streszcz., sum, 978-83-67074-58-2.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Współczesne trendy w technologii żywności.Redakcja naukowa /Zuzanna Goluch, s. 85-95
Wydawca:
Wydawnictwo Naukowe ArchaeGraph Diana Łukomiak
Rok: 2022
Język: Polski
Charakter formalny: Rozdział książki
Typ MNiSW/MEiN: praca monograficzna

Streszczenia

Polski:

Celem pracy było porównanie wartości energetycznej oraz zawartości węglowodanów i białka w jogurtach tradycyjnych i beztłuszczowych na podstawie informacji deklarowanych przez producentów oraz ich ocena konsumencka. Ocenę konsumencką przeprowadzono metodą QDA (Quantitative Descriptive Analysis) w grupie 200 studentów UP w Lublinie. Analizowano 6 par produktów tej samej marki i tego samego smaku, w każdej z par znajdował się jogurt tradycyjny oraz beztłuszczowy. Nazwy oraz rodzaj produktów zostały zakodowane. Konsumenci otrzymali karty oceny, w których w skali 5-punktowej oceniły smak, zapach, barwę, konsystencję i wygląd ogólny badanych jogurtów. Analiza etykiet jogurtów wykazała, że pozbawienie jogurtu tłuszczu wiąże się z obniżeniem jego wartości kalorycznej oraz podwyższeniem zawartości białka ogólnego. Ocena organoleptyczna nie dała jednoznacznej odpowiedzi, które z produktów (tradycyjne czy beztłuszczowe) były oceniane lepiej, nieco wyższe noty ogólne otrzymały jednak częściej produkty tradycyjne.

Angielski:

The aim of the study was to compare energy value, carbohydrate and protein content of traditional and fat-free yogurts on the basis of information declared by producers and their consumer evaluation. Consumer evaluation was conducted using QDA (Quantitative Descriptive Analysis) in a group of 200 students of University of Life Sciences in Lublin. There were analyzed 6 pairs of products of the same brand and flavor, each pair consisted of traditional and fat-free yogurt. The names and types of products were coded. The consumers were given evaluation cards in which they rated the taste, smell, color, texture, and overall appearance of the yogurts tested on a 5-point scale. Analysis of yogurt labels showed that depriving yogurt of fat is associated with a decrease in its caloric value and an increase in total protein content. The organoleptic evaluation did not give a clear answer which of the products (traditional or fat-free) were rated better, however, slightly higher overall scores were given to traditional products more often.

Identyfikatory

ISBN: 978-83-67074-58-2
BPP ID: (59, 48396) wydawnictwo zwarte #48396

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:6 czerwca 2022 10:39
Ostatnia aktualizacja:3 sierpnia 2022 11:04

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się