Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Herbata i jej produkty jako źródło substancji prozdrowotnych.

Opis bibliograficzny

Herbata i jej produkty jako źródło substancji prozdrowotnych. [AUT.] ALEKSANDRA ŁUPAWKA, AGATA MICHALSKA, MAŁGORZATA MATERSKA. W: Wykorzystanie roślin w medycynie i przemyśle – najnowsze badania. Redakcja/ Paulina Szymczyk, Kinga Kalbarczyk Lublin 2022, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o, s. 45-54, il., bibliogr., sum, 978-83-67104-34-0.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Wykorzystanie roślin w medycynie i przemyśle – najnowsze badania. Redakcja/ Paulina Szymczyk, Kinga Kalbarczyk, s. 45-54
Wydawca:
Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o.
Rok: 2022
Język: Polski
Charakter formalny: Rozdział książki
Typ MNiSW/MEiN: praca monograficzna

Streszczenia

Herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, znanym ludziom już od tysiącleci. Przygotowywana jest z pąków i liści rośliny Camelia sinensis bądź jej różnych odmian. Na tle innych herbat wyróżnia się herbata zielona, która jest poddawana minimalnej oksydacji w czasie procesu przetwarzania. Słynie ona z licznych właściwości prozdrowotnych, które zawdzięcza bogatemu składowi chemicznemu, do którego należą liczne polifenole, w tym galusan epigalokatechiny (EGCG), kwercetyna, kwasy fenolowe. Szczegółowe badania składu chemicznego naparów z herbaty zielonej potwierdziły obecność witamin, amino- kwasów, mikroelementów oraz teiny, będącej odpowiednikiem kofeiny występującej w kawie. Wykazuje ona działanie antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, przeciwstarzeniowe oraz antyneurodegeneracyjne. Poprawia funkcjonowanie układu krążenia, wspomaga proces odchudzania, a także zwiększa koncentrację I poprawia samopoczucie. Mówiąc o produktach wytwarzanych z herbat warto również wspomnieć o kombuczy, czyli fermentowanej herbacie. Kombucza jest to słodko-kwaśny, musujący i orzeźwiający napój powstały na drodze fermentacji herbaty czarnej bądź zielonej, cukru sacharozy oraz kultury bakterii i drożdży SCOBY (Symbiotic Cultures of Bacteria and Yeasts) określanych mianem ,,grzyba herbacianego”. Napój ten posiada szeroką gamę związków chemicznych, do których zaliczamy między innymi kwasy organiczne odpowiedzialne za kwaśny smak i zapach napoju, jak i działanie przeciwbakteryjne oraz zapobiegające zanieczyszczeniu kombuczy. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, aminokwasy biogenne, aminy, puryny, tłuszcze, białka oraz niewielkie ilości etanolu, dwutlenku węgla, polifenoli, minerałów i anionów. Przeprowadzone badania in vitro oraz in vivo pozwalają na przypisanie kombuczy właściwości przeciwdrobnoustrojowych, przeciwutleniających oraz przeciwnowotworowych. Ponadto napój ten normalizuje czynności pracy jelit, zapobiega infekcjom pęcherza moczowego, a w przypadku kobiet łagodzi uderzenia gorąca w okresie menopauzy oraz zmniejsza zaburzenia miesiączkowania i hamuje procesy starzenia się.

Open Access

Tryb dostępu: witryna wydawcy Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: inna otwarta licencja Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

ISBN: 978-83-67104-34-0
BPP ID: (59, 48593) wydawnictwo zwarte #48593

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:30 sierpnia 2022 11:04
Ostatnia aktualizacja:30 sierpnia 2022 11:04

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się