Preferencje konsumenckie studentów na rynku ryb i przetworów rybnych.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
The aim of the study was to deepen the knowledge of the structure of consumption of fish and fish products by students, as well as to examine their preferences when making consumer choices (n=373). The goal was achieved by means of an online survey. On the basis of the obtained results, it was found that the most frequently chosen fish species by students were salmon, mackerel and cod. Among the fish products, the most frequently indicated were smoked mackerel, smoked salmon and herring fillets in tomato sauce. Neither lifestyle, field of study nor place of residence were the main factors influencing preferences regarding the consumption of fish and fish products. The respondents were aware of the benefits of eating fish, indicating it as a source of unsaturated fatty acids and wholesome protein. The surveyed students consumed fish and fish products relatively often. When buying fish, factors such as freshness, price and taste were most often taken into account. More than half of the respondents admitted that they do not pay attention to the amount of salt in their diet. Low nutritional awareness may lead to an increase in the incidence of diet-related diseases in the future. Educational activities conducted among students in order to broaden their knowledge and awareness of the consumption of fish and fish products are extremely important.
Celem opracowania było zgłębienie wiedzy dotyczącej struktury spożycia ryb i przetworów rybnych przez studentów, jak również zbadanie ich preferencji przy dokonywaniu wyborów konsumenckich (n = 373). Cel zrealizowano metodą badania ankietowego przeprowadzonego online. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że najczęściej wybieranymi przez studentów gatunkami ryb były łosoś, makrela i dorsz. Spośród przetworów rybnych najczęściej wskazywane były makrela wędzona, łosoś wędzony i filety śledziowe w sosie pomidorowym. Zarówno styl życia, kierunek studiów, jak i miejsce zamieszkania nie były głównymi czynnikami wpływającymi na preferencje dotyczące spożycia ryb i przetworów rybnych. Respondenci mieli świadomość korzyści płynących ze spożywania ryb, wskazując je jako źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz pełnowartościowego białka. Ankietowani studenci spożywali ryby i przetwory rybne stosunkowo często. Przy zakupie ryb najczęściej brane pod uwagę były czynniki takie jak: świeżość, cena i walory smakowe. Ponad połowa respondentów przyznała, że nie zwraca uwagi na ilość soli w swojej diecie. Niska świadomość żywieniowa może prowadzić do zwiększenia występowania chorób dietozależnych w przyszłości. Niezwykle istotne są działania edukacyjne prowadzone wśród studentów, w celu pogłębiania ich wiedzy i świadomości w zakresie spożycia ryb i przetworów rybnych. Słowa kluczowe: ryby, przetwory rybne, sód, sól, preferencje żywieniowe.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 15 września 2022 14:25 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 15 września 2022 14:28 |