Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Diety restrykcyjne – negatywne skutki dla organizmu.

Opis bibliograficzny

Diety restrykcyjne – negatywne skutki dla organizmu. [AUT.] ALICJA SKRZYPEK, JOANNA MATYSIAK. W: Żywność i żywienie w ochronie zdrowia i środowiska. Redakcja / Joanna Jędrzejewska, Kinga Kalbarczyk Lublin 2022, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o, s. 183, bibliogr., streszcz., sum, 978-83-67104-49-4.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Żywność i żywienie w ochronie zdrowia i środowiska. Redakcja / Joanna Jędrzejewska, Kinga Kalbarczyk, s. 183
Wydawca:
Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o.
Rok: 2022
Język: Polski
Charakter formalny: Rozdział książki
Typ MNiSW/MEiN: praca monograficzna

Streszczenia

Polski:

Niniejsza publikacja ma na celu przybliżenie zagadnienia nieracjonalnego stosowania diet restrykcyjnych. Wygląd i wizerunek zewnętrzny jest obecnie tematem dominującym – szczególnie dla młodego pokolenia, które bazuje na portalach społecznościowych. W celu uzyskania idealnego wizerunku stosują oni alternatywne modele żywienia, nie mające nic wspólnego z racjonalnym odżywianiem, zbyt niskokaloryczne, monotonne I nastawione na szybką utratę zbędnych kilogramów. Skutki stosowania tych diet wykraczają niestety poza strefy zdrowia fizycznego, powodując zaburzenia nastroju, stany depresyjne, pogłębiając niezadowolenie z siebie i ze swojego życia, przyczyniają się do rozpadu relacji społecznych. Diety odchudzające alternatywne, również pozornie zdrowe aczkolwiek niedopasowane do danej osoby rzadko dają spodziewane dobre wyniki. W większości kończą się efektem jojo, przyczyniają się do spowolnienia przemiany materii, licznych zaburzeń hormonalny oraz zaburzeń odżywiania.

Angielski:

This publication aims to bring closer the issue of irrational use of restrictive diets. Appearance and body image is now a dominant theme – especially for the younger generation, who rely on social networks. In order to achieve their ideal image, they are using alternative dietary models that have nothing to do with rational nutrition, are too low in calories, monotonous and geared to rapid weight loss. Unfortunately, the effects of these diets go beyond physical health, causing mood disorders, depressive states, deepening dissatisfaction with oneself and one's life, and contributing to the breakdown of social relations. Alternative weight-loss diets, also apparently healthy but not adapted to the individual, rarely give the expected good results. Most of them end with yo-yo effect, slow down metabolism, numerous hormonal disorders and eating disorders.

Open Access

Tryb dostępu: witryna wydawcy Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: inna otwarta licencja Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

ISBN: 978-83-67104-49-4
BPP ID: (59, 48925) wydawnictwo zwarte #48925

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:7 listopada 2022 13:28
Ostatnia aktualizacja:7 listopada 2022 13:28

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się