Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Zastosowanie pulsacyjnego pola elektrycznego w przemyśle spożywczym (Application of the pulsed electric field in the food industry)

Opis bibliograficzny

Zastosowanie pulsacyjnego pola elektrycznego w przemyśle spożywczym (Application of the pulsed electric field in the food industry). [AUT.] KAROLINA NOWOSAD. W: Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce. Żywienie i żywność Poznań 2021, Młodzi Naukowcy, s. 69-74, 978-83-66392-91-5.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce. Żywienie i żywność, s. 69-74
Wydawca:
Młodzi Naukowcy
Rok: 2021
Język: Polski
Charakter formalny: Rozdział książki
Typ MNiSW/MEiN: praca monograficzna

Streszczenia

W dzisiejszych czasach konsumenci mają wysokie oczekiwania odnośnie jakości sensorycznej, funkcjonalności i wartości odżywczej produktów. Przywiązują również dużą wagę do stosowania przyjaznych środowisku technologii produkcji żywności. Ze względu na te rosnące wymagania konsumentów dotyczące żywności, w ostatnich latach w przemyśle spożywczym wykorzystuje sie nowe technologie przetwarzania żywności. Jedną z nich jest pulsacyjne pole elektryczne (PEF) (ang. pulsed electric field). Pulsacyjne pole elektryczne jest jedną z metod nietermicznych, którą stosuje się do kontrolowania bezpieczeństwa mikrobiologicznego oraz zmiany cech (odżywczych, sensorycznych oraz fizykochemicznych) produktów spożywczych. Zasada działania PEF opiera się na powstawaniu porów w błonie komórkowej pod wpłwem krótkich impulsów energii elektrycznej, co wpływa na wzrost jej przepuszczalności. Dzięki indukowaniu porów możliwy jest swobodny przepływ różnych składników przez błonę komórkową na przykład jonów, cząsteczek a nawet bardziej złożonych związków do wnętrza komórki. Pulsacyjne pole elektryczne można wykorzystać do polepszenia wydajności takich procesów jak ekstrakcja, suszenie, mrożenie czy w przemyśle mięsnym lub do modyfikacji struktury skrobi.

Identyfikatory

ISBN: 978-83-66392-91-5
e-ISBN: 978-83-66743-40-3
BPP ID: (59, 49080) wydawnictwo zwarte #49080

Metryki

5,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:24 stycznia 2023 08:00
Ostatnia aktualizacja:31 stycznia 2023 10:34

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się