Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Zastosowanie pulsacyjnego pola elektrycznego do bioakumulacji jonów metali w biomasie komórkowej drożdży i bakterii (Application of a pulsed electric field for the bioaccumulation of metal ions in the cell biomass of yeast and bacteria)

Opis bibliograficzny

Zastosowanie pulsacyjnego pola elektrycznego do bioakumulacji jonów metali w biomasie komórkowej drożdży i bakterii (Application of a pulsed electric field for the bioaccumulation of metal ions in the cell biomass of yeast and bacteria). [AUT.] KAROLINA NOWOSAD. W: Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce. Żywienie i żywność Poznań 2021, Młodzi Naukowcy, s. 75-80, 978-83-66392-91-5.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce. Żywienie i żywność, s. 75-80
Wydawca:
Młodzi Naukowcy
Rok: 2021
Język: Polski
Charakter formalny: Rozdział książki
Typ MNiSW/MEiN: praca monograficzna

Streszczenia

Spożywanie wysoko przetworzonych produktów spożywczych oraz nieodpowiednio zbilansowana dieta powodują niedobór pierwiastków (na przykład magnezu, cynku, wapnia i selenu), które potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niedostateczne spożycie składników mineralnych prowadzi do zaburzeń metabolicznych, pogorszenia odporności, złego stanu zdrowia oraz samopoczucia. Skrajne niedobory pierwiastków śladowych prowadzą do zwiększenia zachorowalności oraz umieralności wśród ludzi. Stosowanie suplementów diety może prowadzić do wystąpienia niepożądanych skutków ubocznych. Dodatkowo składniki mineralne występujące w preparatach farmakologicznych charakteryzują się niską biodostępnością. Wprowadzenie do diety żywności wzbogaconej jest jednym ze sposobów profilaktyki i leczenia niedoborów składników odżywczych. Do wzbogacania żywności w składniki mineralne można zastosować pulsacyjne pole elektryczne (PEF). Pulsacyjne pole elektryczne powoduje wzrost przepuszczalności błony komórkowej, co prowadzi do zwiększenia bioakumulacji pierwiastków we wnętrzu komórki. Najczęściej wzbogacane w jony metali są biomasy komórkowe drożdży oraz bakterii, które później mogą zostać wykorzystane do produkcji żywności funkcjonalnej.

Identyfikatory

ISBN: 978-83-66392-91-5
e-ISBN: 978-83-66743-40-3
BPP ID: (59, 49081) wydawnictwo zwarte #49081

Metryki

5,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:24 stycznia 2023 08:05
Ostatnia aktualizacja:31 stycznia 2023 10:36

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się