Aktualne zagrożenia w hodowli i chowie krajowych ras trzody chlewnej i możliwości przeciwdziałania im.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Obecnie w Polsce utrzymywane są następujące krajowe rasy świń: wielka biała polska (wbp), polska biała zwisłoucha (pbz), puławska, złotnicka biała, złotnicka pstra. Wykazują one szereg specyficznych i bardzo korzystnych cech oraz są przystosowane do miejscowych warunków środowiskowych. Wzrastające zapotrzebowanie na wieprzowinę o wysokiej jakości odżywczej, konsumpcyjnej i etycznej skłania do zwiększenia udziału krajowych ras świń w produkcji wieprzowiny w Polsce. Celem pracy była analiza aktualnych zagrożeń w hodowli krajowych ras świń oraz możliwości przeciwdziałania im. Z analizy danych wynika, że liczebność populacji krajowych ras świń od kilkunastu lat ulega zmniejszaniu. Spowodowane jest to głownie stale wzrastającym importem prosiąt do tuczu oraz mięsa wieprzowego. Ponadto negatywnie na produkcję wpływa coraz częściej praktykowany w gospodarstwach tucz nakładczy oraz użytkowanie świń hybrydowych. Mając na względzie wysoką jakość mięsa świń ras krajowych, zasadne jest podjęcie takich działań jak dopłaty dla hodowców i producentów tych ras, promocja wieprzowiny i mięsa pozyskanego z ras krajowych oraz promocja systemu produkcji krajowej wieprzowiny w gospodarstwach rodzinnych z uwzględnieniem wysokiej jakości etycznej produktu. Słowa kluczowe: świnie, rasy krajowe, pogłowie, hodowla, wielka biała polska (wbp), polska biała zwisłoucha (pbz), puławska, złotnicka biała, złotnicka pstra
Currently, the following national pig breeds are kept in Poland: Polish Large White, Polish Landrace, Pulawska, Zlotnicka Spotted, Zlotnicka White. They are characterized by a number of specific and very beneficial features and are adapted to environmental conditions. The growing demand for pork with high nutritional, consumption and ethical quality prompts an increase in the share of national pig breeds in pork production in Poland. The aim of the study was to analyze the current threats to the breeding of domestic pig breeds and the possibilities of counteracting them. The data analysis shows that the population size of domestic pig breeds has been decreasing for several years. This is mainly due to the constantly increasing import of piglets for fattening and pork. Moreover, the production is negatively influenced by the more and more frequently commissioned fattening and the use of hybrid pigs. Taking into account the high quality of meat of national pigs, it is reasonable to take measures such as: subsidies for breeders and producers of these breeds, promotion of pork and meat obtained from this breeds, and promotion of the national pork production system on family farms, taking into account the high ethical quality of the product. Keywords: pigs, national pigs breeds, population, production, Polish Large White, Polish Landrace, Pulawska, Zlotnicka Spotted, Zlotnicka White
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 24 stycznia 2023 09:26 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 24 stycznia 2023 09:37 |