Składniki żywieniowe istotne w dietoterapii choroby Hashimoto.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Wzrost częstości występowania chorób autoimmunizacyjnych skupia uwagę wielu badaczy. Podejmowane są próby określenia przyczyn tego zjawiska, opisania objawów choroby, leczenia i możliwości ich zapobiegania. Autoimmunizacja często dotyczy tarczycy, a jedną z opisanych chorób obejmujących ten gruczoł jest przewlekle autoimmunizacyjne zapalenie tarczycy, czyli choroba Hashimoto. Odpowiedni sposób żywienia może usprawniać pracę tarczycy i wspierać układ immunologiczny. Praca miała na celu wprowadzenie w tematykę choroby Hashimoto oraz opisanie składników żywieniowych, które powiązane są z tym schorzeniem i powinny być uwzględnione w dietoterapii. Wyszczególnione zostały składniki mineralne takie jak jod, selen, żelazo, cynk, miedź, witaminy A, C, E, D, goitrogeny oraz modele żywieniowe, jakimi są dieta śródziemnomorska i dieta bezglutenowa. Przedstawione zostały cele i zasady dietoterapii choroby Hashimoto. Stosowanie diety śródziemnomorskiej ze względu na bogactwo przeciwutleniaczy oraz przewagę białka roślinnego nad zwierzęcym prawdopodobnie jest najkorzystniejszym modelem żywieniowym dla chorych. Nie ma wystarczających dowodów, aby zalecić eliminację glutenu z diety chorym na Hashimoto, z wyjątkiem osób, które mają zdiagnozowaną nietolerancję tego białka. Jednocześnie choroby autoimmunologiczne mają tendencję do współwystępowania, dlatego u pacjentów z Hashimoto częściej obserwować można celiakię niż u zdrowej grupy. Współpraca z dietetykiem może przynieść chorym wiele korzyści.
The increase of autoimmunology diseases’ occurrence is focused on many scientists. An attempts to identify causes of the issue, describe symptoms, methods of treatment and opportunities for prevention are being made. Autoimmunization frequently includes thyroid and one of the gland’s described disease is chronic autoimmune thyroiditis – Hashimoto’s disease. Properly nutrition can improves thyroid’s function and supports autoimmunology system. The current study was aimed to introduce Hashimoto’s disease and describe nutritional factors which are related to the disease and should be included in diet therapy. The mineral components: iodine, selenium, iron, zinc, copper; vitamin A, C, E, D; goitrogens and nutritional models which are The Mediterranean Diet and The Gluten-Free Diet were underlined. There were presented goals and rules the Hashimoto’s disease dietotherapy. The adherence of The Mediterranean Diet, on account of a great amount of antioxidants and predominance of plant protein over animal protein, is probably the most beneficial for patients. There are no sufficient evidences to recommend elimination of the gluten Hashimoto’s sufferers except the people diagnosed with the gluten intolerance. Simultaneously, the autoimmune diseases tend to cooccurrence, so the Hashimoto’s patients may have celiac disease more often than healthy group. The cooperation with a dietitian could be beneficial for the Hashimoto’s suffers.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 7 listopada 2023 08:06 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 7 listopada 2023 08:06 |