Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Produkcja bakteriocyn przez szczepy bakterii gram-ujemnych izolowanych od psów i kotów.

Opis bibliograficzny

Produkcja bakteriocyn przez szczepy bakterii gram-ujemnych izolowanych od psów i kotów. [AUT.] PATRO M., KUTKOWSKA J., WRZEŚNIEWSKA K., MARCZUK J.. W: Nauka i przemysł : lubelskie spotkania studenckie : praca zbiorowa / pod redakcją prof. dr hab. Doroty Kołodyńskiej Lublin 2023, Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, s. 31-34, 978-83-227-9701-3.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Nauka i przemysł : lubelskie spotkania studenckie : praca zbiorowa / pod redakcją prof. dr hab. Doroty Kołodyńskiej, s. 31-34
Wydawca:
Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
Rok: 2023
Język: Polski
Charakter formalny: Rozdział książki
Typ MNiSW/MEiN: praca monograficzna

Streszczenia

Bakterie Gram-ujemne z rodziny Enterobacteriaceae mogą powodować poważne schorzenia ludzi i zwierząt, a wzrost stosowania antybiotyków w hodowli zwierząt przyczynia się do wzrostu lekooporności. Bakteriocyny mają działanie hamujące lub zabójcze dla szczepów blisko spokrewnionych. Ta właściwość sprawia, że wzrosło zainteresowanie bakteriocynami, jako alternatywnymi substancjami dla antybiotyków. Bakterie Gram-ujemne tworzą dwa rodzaje bakteriocyn: kolicyny i mikrocyny. Kolicyny to białka o masie cząsteczkowej wynoszącej 30-80 kDa, natomiast mikrocyny są o wiele mniejszymi białkami, ich masa cząsteczkowa wynosi poniżej 10 kDa. Bakteriocyny wykazują liczne działania cytotoksyczne, a do komórek docelowych dostają się przez pory i kanały w błonie bakterii. Celem doświadczenia było sprawdzenie działania bakteriobójczego bakteriocyn bakterii Gram-ujemnych wyizolowane ze zwierząt: psów i kotów. W badaniach określono wysoką zdolność bakteriobójczą szczepów Escherichia coli 1P i Klebsiella oxytoca Fec 17K. Pozostałe szczepy miały wartość hamującą zbliżoną do szczepu kontrolnego Escherichia coli ATCC 25922

Open Access

Tryb dostępu: witryna wydawcy Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

ISBN: 978-83-227-9701-3
BPP ID: (59, 49769) wydawnictwo zwarte #49769

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:16 listopada 2023 12:43
Ostatnia aktualizacja:16 listopada 2023 12:44

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się