Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Dietary interventions in Alzheimer's disease: a review of preventive and therapeutic potential.

AUT. KORESP. ALICJA SKRZYPEK, AUT. JOANNA MATYSIAK.

Opis bibliograficzny

Dietary interventions in Alzheimer's disease: a review of preventive and therapeutic potential. [AUT. KORESP.] ALICJA SKRZYPEK, [AUT.] JOANNA MATYSIAK. W: Food in sustainable world. International Conference “Food in a Sustainable World” accompanying the 20th anniversary celebrations of the Faculty of Science and Biotechnology, University of Life Sciences in Lublin Kraków 2025, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, s 203-214, 978-83-953897-7-1.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Food in sustainable world. International Conference “Food in a Sustainable World” accompanying the 20th anniversary celebrations of the Faculty of Science and Biotechnology, University of Life Sciences in Lublin, s 203-214
Wydawca:
Wydawnictwo Naukowe PTTŻ
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Rozdział książki
Typ MNiSW/MEiN: praca monograficzna

Streszczenia

Alzheimer's disease (AD) is one of the greatest health and social challenges of the 21st century. Due to the limited effectiveness of current pharmacotherapies, interest in diet and nutrition is growing. This article aims to critically review and synthesise the latest scientific research on the effectiveness of specific dietary approaches and key nutrients in preventing and treating AD. A literature review was conducted focusing on meta-analyses, randomised controlled trials (RCTs) and large prospective cohort studies from the PubMed, Scopus and Web of Science databases. Analysis of the evidence indicates that dietary patterns such as the Mediterranean diet (MeDi), the DASH diet and, in particular, the hybrid MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) diet are strongly associated with a lower risk of AD and slower cognitive decline. The mechanisms underlying these benefits are multifaceted and include the reduction of oxidative stress and neuroinflammation, the improvement of vascular function and the modulation of amyloid-beta (Aβ) metabolism. Furthermore, recent studies provide evidence that molecules of microbial origin stimulate the immune response and directly participate in the aggregation of the Aβ peptide, as well as modulating the phenotype of glial cells. There is less clear evidence for the therapeutic potential of diet in people who have already been diagnosed, although the ketogenic diet shows promise. Dietary interventions based on holistic, plant- rich patterns appear to be a safe, cost-effective, evidence-based strategy for preventing AD. Further research is needed to establish its therapeutic role and develop personalised recommendations.

Identyfikatory

ISBN: 978-83-953897-7-1
BPP ID: (59, 51314) wydawnictwo zwarte #51314

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:30 września 2025 10:29
Ostatnia aktualizacja:30 września 2025 10:30

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się