Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

Natural vs. synthetic astaxanthin: properties, applications and market perspectives.

Opis bibliograficzny

Natural vs. synthetic astaxanthin: properties, applications and market perspectives. [AUT. KORESP.] DARIUSZ KOWALCZYK, [AUT.] KATARZYNA NIEDŹWIADEK. W: A monograph on biologically active compounds in food Łódź 2025, Politechnika Łódzka, s. 57-68, il., bibliogr., sum, 978-83-67934-86-2. DOI: 10.34658/9788367934862.5
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Zobacz wydawnictwo nadrzędne A monograph on biologically active compounds in food, s. 57-68
Wydawca:
Politechnika Łódzka
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Rozdział książki
Typ MNiSW/MEiN: praca monograficzna

Streszczenia

Astaxanthin (ATX), a red amphiphilic keto-carotenoid, has attracted significant attention in the food and cosmetic industries due to its potent antioxidant properties, being 10 to 1000 times more effective than other natural antioxidants, and offering a wide range of health benefits, including cardioprotective, hepatoprotective, neuroprotective, anti-inflammatory, anticancer and skin-rejuvenating effects. Natural ATX is produced by the microalga Haematococcus pluvialis and accumulates in organisms such as shrimp and salmon that feed on it. At the industrial scale ATX can also be derived from the yeast Xanthophyllomyces dendrorhous (formerly Phaffia rhodozyma). The European Union (EU) approved ATX-rich oleoresin from H. pluvialis as novel food. Other novel dietary sources of ATX include oils from crustacean Calanus finmarchicus and Antarctic krill. Although natural ATX offers various benefits, it faces challenges such as low stability, variability in pigment composition, and, most importantly, a high price. Consequently, a significant portion, about 40%, of the ATX available on the market is synthetic. However, synthetic ATX exhibits weaker antioxidant activity compared to its natural counterpart due to the absence of accompanying bioactive compounds and its differing isomer composition. According to EU regulation 2020/998, synthetically obtained astaxanthin-dimethyldisuccinate is approved as a feed additive for fish and crustaceans. The European Food Safety Authority has set the acceptable daily intake for both natural and synthetic ATX at 0.2 mg/kg body weight. ATX is gaining broader application as new biological properties are discovered, driving market growth.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte repozytorium Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: inna otwarta licencja Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

ISBN: 978-83-67934-86-2
BPP ID: (59, 51577) wydawnictwo zwarte #51577

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:26 listopada 2025 08:11
Ostatnia aktualizacja:26 listopada 2025 08:11

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się