Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

A kinetic study of xanthohumol cyclization to isoxanthohumol - A role of water.

Opis bibliograficzny

A kinetic study of xanthohumol cyclization to isoxanthohumol - A role of water. [AUT. KORESP.] DANIEL KAMIŃSKI, [AUT.] KAROLINA GAWĘDA, MARTA ARCZEWSKA, BOGUSŁAW SENCZYNA, MARIUSZ GAGOŚ. J. Mol. Struct. 2017 Vol. 1139 s. 10-16, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.molstruc.2017.03.027
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
JOURNAL OF MOLECULAR STRUCTURE 2017 Vol. 1139, s. 10-16
Rok: 2017
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Xanthohumol, a major prenylated chalcone found in hop resin, has recently attracted scientific interest due to its health-promoting properties. In the present work, we investigated the mechanism of xanthohumol cyclization to isoxanthohumol in an aqueous solution with a high pH by means of UV–Vis spectroscopy and liquid chromatography. The results were modeled by DFT methods with the SMD solvation model. The results of theoretical calculations were consistent with experimental data. The proposed mechanism comprises two stages, where the first step involves cyclization of xanthohumol ions and the second step involves the addition of H+ ion from a water molecule to an isoxanthohumol ion. The second step is responsible for the stabilization of isoxanthohumol. Based on these results some practical information can be drawn, which may be important from the point of view of the problem xanthohumol stability in commercial dietary supplements.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 41207) wydawnictwo ciągłe #41207
PBN ID (hist.): 41207

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,011
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:20 marca 2017 14:30
Ostatnia aktualizacja:3 listopada 2021 08:01

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się