Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Accumulation of vitamin C in yeast under pulsed electric field (PEF) conditions.

Opis bibliograficzny

Accumulation of vitamin C in yeast under pulsed electric field (PEF) conditions. [AUT.] KAROLINA NOWOSAD, [AUT. KORESP.] MONIKA SUJKA, [AUT.] EWELINA ZIELIŃSKA, URSZULA PANKIEWICZ. Appl. Sci.-Basel 2022 Vol. 12 Iss. 20 Article number 10206, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/app122010206
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Applied Sciences 2022 Vol. 12 Iss. 20, Article number 10206
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Enriching food with vitamin C is a process that challenges food engineers. To prevent the degradation of this vitamin, a microencapsulation can be used in Saccharomyces cerevisiae cells. Previous works have shown that applying a pulsed electric field can increase the efficiency of the accumulation of minerals in yeast. The aim of this study was to optimize PEF parameters in order to increase the accumulation of vitamin C in yeast cells, to evaluate the effect of electroporation on biomass and yeast viability, and to assess the effect of storage conditions on the vitamin C content and its antioxidant activity. The most effective accumulation of vitamin C in cells (approx. 1.3 mg/g dry mass) was achieved when a 20-h yeast culture was treated with PEF at a concentration of 5 mg/mL vitamin C in the medium. The optimal PEF parameters were: voltage of 1000 V, pulse width of 10 μs, treatment time of 20 min, and number of pulses, 1200. The process conditions did not affect significantly biomass production nor cell viability. Yeast cells with vitamin C were stored for 7, 14, and 28 days at 20 ◦C (after prior freeze-drying), 4 ◦C, and −22 ◦C. The lowest decrease in vitamin C content was observed for the freeze-dried yeast stored at 20 ◦C.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49854) wydawnictwo ciągłe #49854

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,700
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:12 października 2022 09:08
Ostatnia aktualizacja:3 lipca 2023 12:20

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się