Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Ageing-time dependent changes of angiotensin I-converting enzyme-inhibiting activity of protein hydrolysates obtained from dry-cured pork loins inoculated with probiotic lactic acid bacteria.

AUT. PAULINA KĘSKA, AUT. KORESP. JOANNA STADNIK.

Opis bibliograficzny

Ageing-time dependent changes of angiotensin I-converting enzyme-inhibiting activity of protein hydrolysates obtained from dry-cured pork loins inoculated with probiotic lactic acid bacteria. [AUT.] PAULINA KĘSKA, [AUT. KORESP.] JOANNA STADNIK. Int. J. Pept. Res. Ther. 2019 Vol. 25 Issue 3 s. 1173-1185, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1007/s10989-018-9765-y
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

This study aimed to determine the ageing-time dependent changes of the angiotensin I-converting enzyme (ACE)-inhibition of protein extracts obtained from LAB-inoculated dry-cured pork loins over 360 days of ageing and their hydrolysates obtained after in vitro hydrolysis and absorption. The increasing ageing time was accompanied by a growth in the ACE inhibitory activity of the water-soluble and salt-soluble protein extracts. Based on the hierarchical cluster analysis, 180 days was indicated as the optimal time for ageing of dry-cured pork loins in terms of ACE inhibition. The effect of the strain used on the ACE inhibition varied over long-term aging. The peptides generated during in vitro hydrolysis have between 6 and 22 amino acids in a sequence; the Pro, Ala, Lys, and Glu molecules comprise the largest share. This study demonstrated that pork muscle proteins may lead to production of numerous peptides with ACE inhibitory properties.

Open Access

Tryb dostępu: inne Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 44293) wydawnictwo ciągłe #44293

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,500
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:8 października 2018 09:05
Ostatnia aktualizacja:21 listopada 2021 16:47

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się