Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Alergenność jabłek.

Opis bibliograficzny

Alergenność jabłek. [AUT.] ANNA CIOŁEK, ALICJA SKRZYPEK, IWONA BUDZIAK. W: Trendy w medycynie – nowe perspektywy dla opieki zdrowotnej / pod red. Monika Olszówka, Kamil Maciąg Lublin 2023, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o. Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o.o, s. 50-57, bibliogr., streszcz,. sum, 978-83-67881-17-3.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Trendy w medycynie – nowe perspektywy dla opieki zdrowotnej / pod red. Monika Olszówka, Kamil Maciąg, s. 50-57
Wydawca:
Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o. Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o.o.
Rok: 2023
Język: Polski
Charakter formalny: Rozdział książki
Typ MNiSW/MEiN: praca monograficzna

Streszczenia

Polski:

Jabłka są cennym źródłem rozpuszczalnego błonnika oraz metabolitów wtórnych. Tym samym mogą stanowić element zdrowej diety przeciwdziałając wielu chorobom cywilizacyjnym, w tym otyłości, cukrzycy typu II oraz niektórym nowotworom. Niestety, owoce te wykazują również właściwości alergenne: najczęściej w reakcji krzyżowej w wyniku pierwotnej alergii na pyłek brzozy. W pracy opisano 4 główne alergeny jabłka Mal d 1, Mal d 2, Mal d 3 i Mal d 4, z uwzględnieniem wpływu na ich ekspresję takich czynników jak: dojrzałość owoców w trakcie zbioru oraz warunki i czas przechowywania po zbiorze. Potencjał alergenny jabłek w dużym stopniu zależy od zawartości związków fenolowych oraz aktywności oksydazy polifenolowej w owocach, co ma przełożenie na większe bezpieczeństwo spożywania owoców starszych odmian jabłoni. Słowa kluczowe: alergeny jabłek, alergia krzyżowa, związki fenolowe

Angielski:

Apples are a valuable source of soluble fiber and secondary metabolites. Thus, they can be part of a healthy diet, preventing many civilization diseases, including obesity, type II diabetes and some cancers. Unfortunately, these fruits also show allergenic properties: most often in a cross-reaction as a result of a primary allergy to birch pollen. The four main apple allergens Mal d 1, Mal d 2, Mal d 3 and Mal d 4 were described, taking into account the influence on their expression of such factors as: fruit maturity during harvest and storage conditions and time after harvest. The allergenic potential of apples depends to a large extent on the content of phenolic compounds and the activity of polyphenol oxidase in the fruit, which translates into greater safety of eating the fruit of older apple varieties

Open Access

Tryb dostępu: witryna wydawcy Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: inna otwarta licencja Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

ISBN: 978-83-67881-17-3
BPP ID: (59, 49483) wydawnictwo zwarte #49483

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:19 września 2023 13:38
Ostatnia aktualizacja:19 września 2023 13:49

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się