Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Alpha-Ketoglutarate: An Effective Feed Supplement in Improving Bone Metabolism and Muscle Quality of Laying Hens: A Preliminary Study.

Opis bibliograficzny

Alpha-Ketoglutarate: An Effective Feed Supplement in Improving Bone Metabolism and Muscle Quality of Laying Hens: A Preliminary Study. [AUT. KORESP.] EWA TOMASZEWSKA, [AUT.] SYLWESTER ŚWIĄTKIEWICZ, ANNA ARCZEWSKA-WŁOSEK, DOROTA WOJTYSIAK, PIOTR DOBROWOLSKI, PIOTR DOMARADZKI, IZABELA ŚWIETLICKA, JANINE DONALDSON, MONIKA HUŁAS-STASIAK, SIEMOWIT MUSZYŃSKI. Animals 2020 Vol. 10 Issue 12 Article number 2420, il., bibliogr. sum. DOI: 10.3390/ani10122420
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Animals 2020 Vol. 10 Issue 12, Article number 2420
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the experiment was to assess the effect of dietary alpha-ketoglutarate (AKG) supplementation on performance, serum hormonal indices, duodenum and jejunum histomorphometry, meat quality characteristics, bone quality traits and cartilage degradation in laying hens with a mature skeletal system. Forty-eight 30 week-old Bovans Brown laying hens were randomly assigned to a control group or the group fed the basal diet plus 1.0% AKG. The experimental trial lasted 30 weeks. The supplementation of AKG increases blood serum content of leptin, ghrelin, bone alkaline phosphatate and receptor activator of nuclear factor kappa-Β ligand, while osteoprotegerin and osteocalcin decrease. While dietary AKG was given to laying hens negatively influenced villus length, crypt depth, villus/crypt ratio and absorptive surface area in duodenum and jejunum, these changes have no effect on feed intake, weight gain, nor laying performance. In breast muscles, no significant changes in skeletal muscle fatty acid composition were observed, however, a higher shear force and decreased cholesterol content following AKG supplementation were noted, showing the improvement of muscle quality. While dietary AKG supplementation did not affect the general geometric and mechanical properties of the tibia, it increased collagen synthesis and enhanced immature collagen content. In medullary bone, an increase of bone volume fraction, trabecular thickness, fractal dimension and decrease of trabecular space were observed in AKG supplemented group. The trabeculae in bone metaphysis were also significantly thicker after AKG supplementation. AKG promoted fibrillogenesis in articular cartilage, as indicated by increased cartilage oligomeric matrix protein immunoexpression. By improving the structure and maintaining the proper bone turnover rate of highly reactive and metabolically active medullar and trabecular bones AKG showed its anti-osteoporotic action in laying hens.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 47637) wydawnictwo ciągłe #47637

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,752
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:4 stycznia 2021 13:44
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:07

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się