Amigdalina ‒ analiza jej toksycznego i antynowotworowego działania (Amygdalin ‒ analysis of its toxic and anticancer effects)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Amigdalina, glikozyd cyjankowy naturalnie występujący w gorzkich migdałach ipestkach wielu owoców, jest substancją kontrowersyjną, ponieważ udowodniono, że mawłaściwości toksyczne, ale jednocześnie używana jest jako substancja wspomagająca leczenie nowotworów wmedycynie niekonwencjonalnej. Ponadto badania wykazały, że amigdalina wykazuje działanie przeciwkaszlowe i rozkurczowe, wpływa również pozytywnie na układ pokarmowy. Niezhydrolizowana amigdalina nie wpływa toksycznie na organizm, jednak produkty jej rozpadu, przede wszystkim cyjanowodór, wykazują działanie toksyczne. Wykazano, że toksyczność amigdaliny spowodowana uwalnianiem cyjanku wymaga aktywności mikrobiologicznej flory jelitowej. Zwierzęta roślinożerne oraz ludzie, dzięki syntezie enzymów takich jak rodanaza ihydroksykobalamina, mają zdolność do detoksykacji cyjanowodoru i przekształcania do związków o mniejszej toksyczności. Uważa się, że aktywność przeciwnowotworowa amigdaliny jest związana z działaniem cytotoksycznym enzymatycznie uwalnianego cyjanowodoru iniehydrolizowanych glikozydów cyjanogennych. Biorąc pod uwagę udowodnioną toksyczność oraz nieprzekonujące i niepewne efekty kliniczne, amigdalina nie może być obecnie polecana pacjentom onkologicznym jako leczenie wspomagające. Wiele aspektów stosowania amigdaliny nie zostało jednak jeszcze odpowiednio zbadanych, co czyni dalsze badania niezbędnymi do oceny jej rzeczywistego potencjału terapeutycznego.
Amygdalin, i.e. a cyanide glycoside present naturally in bitter almonds and seeds of many fruits, is a controversial substance, as it has been shown to be toxic but is used as an adjuvant in the treatment of cancer in alternative medicine. Furthermore, studies have shown that amygdalin has antitussive and diastolic effects and exerts a positive effect on the gastrointestinal system. Unhydrolyzed amygdalin has no toxic effect on the organism, but the decomposition products, mainly hydrogen cyanide, are toxic. It has been shown that amygdalin toxicity related to cyaniderelease requires microbial activity in the intestinal flora. Owing to the synthesis of such enzymes as rhodanase and hydroxocobalamin, herbivorous animals and humans have the ability to detoxify hydrogen cyanide and transform it into compounds with lower toxicity. The antitumor activity of amygdalin is believed to be associated with the cytotoxicactivity of enzymatically released hydrogen cyanide and unhydrolyzed cyanogenic glycosides. Given the proven toxicity as well as the inconclusive and uncertain clinical effects, amygdalin cannot currently be recommended as adjunctive therapy to cancer patients. However, many aspects of the application of amygdalin have not been adequately studied to date; hence, further research is necessary to assess its true therapeutic potential.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 15 czerwca 2024 10:55 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 16 lipca 2025 09:28 |