Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Amigdalina ‒ analiza jej toksycznego i antynowotworowego działania (Amygdalin ‒ analysis of its toxic and anticancer effects)

Opis bibliograficzny

Amigdalina ‒ analiza jej toksycznego i antynowotworowego działania (Amygdalin ‒ analysis of its toxic and anticancer effects). [AUT.] ANNA WINIARSKA-MIECZAN, MAŁGORZATA KWIECIEŃ, KAROLINA JACHIMOWICZ-ROGOWSKA, ROBERT KRUSIŃSKI. Journal of Animal Science, Biology and Bioeconomy 2024 Vol. 40 Iss. 1 s. 5-13, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.24326/jasbb.2024.5316
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2024
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Polski:

Amigdalina, glikozyd cyjankowy naturalnie występujący w gorzkich migdałach ipestkach wielu owoców, jest substancją kontrowersyjną, ponieważ udowodniono, że mawłaściwości toksyczne, ale jednocześnie używana jest jako substancja wspomagająca leczenie nowotworów wmedycynie niekonwencjonalnej. Ponadto badania wykazały, że amigdalina wykazuje działanie przeciwkaszlowe i rozkurczowe, wpływa również pozytywnie na układ pokarmowy. Niezhydrolizowana amigdalina nie wpływa toksycznie na organizm, jednak produkty jej rozpadu, przede wszystkim cyjanowodór, wykazują działanie toksyczne. Wykazano, że toksyczność amigdaliny spowodowana uwalnianiem cyjanku wymaga aktywności mikrobiologicznej flory jelitowej. Zwierzęta roślinożerne oraz ludzie, dzięki syntezie enzymów takich jak rodanaza ihydroksykobalamina, mają zdolność do detoksykacji cyjanowodoru i przekształcania do związków o mniejszej toksyczności. Uważa się, że aktywność przeciwnowotworowa amigdaliny jest związana z działaniem cytotoksycznym enzymatycznie uwalnianego cyjanowodoru iniehydrolizowanych glikozydów cyjanogennych. Biorąc pod uwagę udowodnioną toksyczność oraz nieprzekonujące i niepewne efekty kliniczne, amigdalina nie może być obecnie polecana pacjentom onkologicznym jako leczenie wspomagające. Wiele aspektów stosowania amigdaliny nie zostało jednak jeszcze odpowiednio zbadanych, co czyni dalsze badania niezbędnymi do oceny jej rzeczywistego potencjału terapeutycznego.

Angielski:

Amygdalin, i.e. a cyanide glycoside present naturally in bitter almonds and seeds of many fruits, is a controversial substance, as it has been shown to be toxic but is used as an adjuvant in the treatment of cancer in alternative medicine. Furthermore, studies have shown that amygdalin has antitussive and diastolic effects and exerts a positive effect on the gastrointestinal system. Unhydrolyzed amygdalin has no toxic effect on the organism, but the decomposition products, mainly hydrogen cyanide, are toxic. It has been shown that amygdalin toxicity related to cyaniderelease requires microbial activity in the intestinal flora. Owing to the synthesis of such enzymes as rhodanase and hydroxocobalamin, herbivorous animals and humans have the ability to detoxify hydrogen cyanide and transform it into compounds with lower toxicity. The antitumor activity of amygdalin is believed to be associated with the cytotoxicactivity of enzymatically released hydrogen cyanide and unhydrolyzed cyanogenic glycosides. Given the proven toxicity as well as the inconclusive and uncertain clinical effects, amygdalin cannot currently be recommended as adjunctive therapy to cancer patients. However, many aspects of the application of amygdalin have not been adequately studied to date; hence, further research is necessary to assess its true therapeutic potential.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51703) wydawnictwo ciągłe #51703

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:15 czerwca 2024 10:55
Ostatnia aktualizacja:16 lipca 2025 09:28

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się