Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Analiza asocjacji pomiędzy polimorfizmem genu hormonu wzrostu (GH/HaeII) a cechami jakości tuszy wieprzowej i mięsa (Analysis of the association between the polymorphism of the growth hormone gene (GH/HaeII) and quality of fatteners carcass and meat traits)

Opis bibliograficzny

Analiza asocjacji pomiędzy polimorfizmem genu hormonu wzrostu (GH/HaeII) a cechami jakości tuszy wieprzowej i mięsa (Analysis of the association between the polymorphism of the growth hormone gene (GH/HaeII) and quality of fatteners carcass and meat traits). [AUT.] MAREK BABICZ, PIOTR WITKOWSKI, KINGA KROPIWIEC-DOMAŃSKA, DAMIAN ZARAJCZYK, KRZYSZTOF SKALSKI, MARIANNA WACKO. Journal of Animal Science, Biology and Bioeconomy 2022 Vol. 38 Iss. 2 s. 5-13, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.24326/jasbb.2022.2.1
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2022
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Polski:

Celem badań było określenie jakości tusz wieprzowych oraz cech fizycznych i składu chemicznego polędwicy i szynki w odniesieniu do polimorfizmu w locusGH. W doświadczeniu wykorzystano tuczniki mieszańce ras: wielkiej białej polskiej, polskiej białej zwisłouchej, duroc i pietrain, utrzymywane w gospodarstwie indywidualnym na terenie woj. podkarpackiego. Poli-morfizm genu GH (SNP intron 2/ ekson 2) oznaczono metodą PCR-RLFP, wykorzystując enzym restrykcyjny HaeII. Określono zależności pomiędzy poszczególnymi genotypami a wskaźnikami umięśnienia i otłuszczenia tuszy oraz cechami fizycznymi i składem chemicznym polędwicy i szyn-ki. Stwierdzono, że tuczniki o genotypie AA w porównaniu z tucznikami o genotypie AG charakte-ryzowała istotnie wyższa zawartość tkanki mięśniowej, udział wody luźnej w polędwicy i tłuszczu w szynce oraz niższa zawartość masy całej szynki i szynki bez skóry i kości oraz zawartość tłuszczu w polędwicy. Z kolei heterozygoty cechowały się istotnie wyższą masą całej polędwicy i szynki oraz zawartością tłuszczu w szynce.

Angielski:

The aim of the research was to determine the quality of fatteners carcasses as well as the physical characteristics and chemical composition of the loin and ham in relation to the polymor-phism in the GH locus. In the experiment were used fatteners hybrids of the following breeds: Polish Large White, Polish Landrace, Duroc and Pietrain, kept on an individual farm in the Podkarpackie Voivodeship. GH gene polymorphism (SNP intron 2/ exon 2) was determined by PCR-RLFP meth-od, using restriction enzyme HaeII. Relationships between particular genotypes and the indicators of muscle and fatness of the carcass as well as physical characteristics and chemical composition of the loin and ham were set out. The AA genotype fatteners, compared to the AG genotype fatteners were characterized by a significantly higher content of muscle tissue, the proportion of loose water in the loin and fat in the ham, and a lower content in the weight of the whole ham and ham without skin and bones, and the fat content in the loin. Heterozygotes were characterized by significantly higher weight of the whole loin and ham and fat content in the ham

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50192) wydawnictwo ciągłe #50192

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:12 stycznia 2023 12:02
Ostatnia aktualizacja:16 lipca 2025 09:22

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się