Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Analiza jakości technologicznej i konsumpcyjnej mięsa świniodzików (Analysis of technological and consumption quality of wild pig meat)

Opis bibliograficzny

Analiza jakości technologicznej i konsumpcyjnej mięsa świniodzików (Analysis of technological and consumption quality of wild pig meat). [AUT.] MAŁGORZATA SAŁYGA, ALEKSANDER WALKIEWICZ, MAREK BABICZ. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2007 Vol. 25 Cz. 2 s. 7-15, il., bibliogr., streszcz., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2007
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Polski:

Celem przeprowadzonych badań była ocena jakości mięsa mieszańców: duroc/dzik, pbz (duroc/dzik), hampshire/duroc/dzik, pbz (duroc/hampshire). Masa ubojowa tuczników mieściła się w przedziale 99,50-101,50 kg. Tusze poddano rozbiorowi kulinarnemu. Do oceny jakości mięsa pobrano próby schabu i szynki. Ocenę jakości misa i tłuszczu przeprowadzono na podstawie wybranych właściwości fizycznych, tj. pH, wodochłonności, barwy białej oraz udziału podstawowych składników chemicznych. Badania wykazały, że mięso uzyskane od doświadczalnej grupy duroc/dzik odznacza się dobrą jakością i przydatnością technologiczną. Tuczniki mieszańce duroc/dzik dominują pod względem oceny konsumpcyjnej cennych wyrębów w półtuszy (schab, szynka). Udział rasy hampshire przy produkcji świniodzików zdecydowanie pogarsza jakość mięsa, co wyraża się o 4-5 punktów procentowych wyższą zawartością wody wolnej w tkance mięśnia LL oraz niskim pH końcowym mięsa – poniżej 5,5.

Angielski:

The objective of the studies was to evaluate the meat quality of the following crosses: Duroc/wild boar, PL (Duroc/wild pig), Hampshire/Duroc/wild pig, PL (Duroc/Hampshire). The fatteners slaughter weight ranged from 99.50-101.50 kg. The carcasses underwent the retail cutting. To assess meat quality, the samples of loin and leg were taken. Evaluation of meat and fat quality was performed on the basis of selected characteristics reflecting the physical properties, i.e. pH, water holding capacity, white color and the basic chemical components share. The analysis revealed that meat obtained from the experimental group Duroc/wild pig showed high quality and good technological usability. The present studies proved that Duroc/wild dominated in respect of valuable cuts (loin, ham) consumption quality assessment. The Hampsire breed share at wild pig production clearly lowers meat quality manifested with a higher by 4-5 percentage points water content in the LL muscle tissue as well as low final pH value under 5,5.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 18393) wydawnictwo ciągłe #18393
PBN ID (hist.): 18393

Metryki

2,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:14 maja 2008 14:35
Ostatnia aktualizacja:19 kwietnia 2022 14:55

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się