Analiza zmian składników powierzchni paszowej i metod konserwacji pasz na tle produkcji mleka (Analysis of the changes in forage area components and methods for fodder preservation against the background of dairy production)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Celem pracy była ocena zmian składników powierzchni paszowej oraz popularności metod konserwacji pasz wykorzystywanych w żywieniu bydła mlecznego w wybranych gospodarstwach Badaniami objęto 18 mlecznych gospodarstw indywidualnych z terenu północnej Lubelszczyzny. Wykorzystując dane ankietowe, przeprowadzono analizę zmian składników powierzchni paszowej i metod konserwacji pasz z użytków zielonych na tle produkcji mleka w danym gospodarstwie. Największy udział w powierzchni paszowej miały użytki zielone. Znaczny udział miała także uprawa kukurydzy na kiszonkę, natomiast udział innych roślin pastewnych był niewielki. W gospodarstwach najczęściej stosowaną metodą konserwacji pasz była produkcja kiszonek (głównie z kukurydzy), następnie siana – w I grupie gospodarstw oraz sianokiszonki w II grupie gospodarstw. Zielonka z użytków zielonych była częściej konserwowana w formie sianokiszonki, natomiast z gruntów ornych w formie kiszonki.
The study objective was to assess the changes in forage area components and usage frequency of methods for preserving fodder used in the feeding of dairy cattle in selected farms. 18 individual dairy farms in the northern part of the Lublin region were selected for the study. Based on questionnaire data, an analysis was conducted of the changes in forage area components and methods for the preservation of fodder from grassla nds against the background of dairy production at a particular farm. Permanent grasslands had the greatest share in the forage area. Maize used for silage also had a considerable share while the share of other forage crops was small. The most frequently used method for fodder preservation was the production of silage (mainly from maize), followed by hay in farm group I and haylage in farm group II. Green fodder from permanent grasslands was preserved more often as haylage, while fodder from arable land was preserved as silage.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 17 czerwca 2014 09:52 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 5 kwietnia 2022 11:36 |