Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Analysis of mechanical properties of bones and tendons shows that modern hybrid rye can be introduced to corn-wheat based diet in broiler chickens as an alternative energy source irrespective of xylanase supplementation.

Opis bibliograficzny

Analysis of mechanical properties of bones and tendons shows that modern hybrid rye can be introduced to corn-wheat based diet in broiler chickens as an alternative energy source irrespective of xylanase supplementation. [AUT. KORESP.] S. MUSZYŃSKI, [AUT.] S. ŚWIĄTKIEWICZ, A. ARCZEWSKA-WŁOSEK, P. DOBROWOLSKI, J. L. VALVERDE PIEDRA, M. B. ARCISZEWSKI, S. SZYMAŃCZYK, A. ZACHARKO-SIEMBIDA, S. KOWALIK, M. HUŁAS-STASIAK, A. TOMCZYK-WARUNEK, T. SCHWARZ, E. TOMASZEWSKA. Poult. Sci. (Print) 2019 Vol. 98 Issue 11 s. 5613-5621, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3382/ps/pez323
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
POULTRY SCIENCE 2019 Vol. 98 Issue 11, s. 5613-5621
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

This study focused on analyzing the effects of inclusion of modern hybrid rye to corn-wheat diet on mechanical properties of bones and tendons. A total of 224 broiler chickens were fed a diet without rye inclusion or a diet containing 15% of hybrid rye cv. Brasetto. The diets were either unsupplemented or supplemented with xylanase (minimum activity 1000 FXU/g, dose 200 mg/kg of feed). Each dietary group consisted of 56 birds. On day 42, selected chickens (n = 7 from each group) were slaughtered. Tibia were analyzed for mineralization, geometry, and biomechanical characteristics of bone mid-diaphysis. The mechanical properties of digital flexor III tendon were also assessed. Bone mineral density and bone ash percentage did not differ when both diets were given without xylanase. Enzyme supplementation increased bone mineral density (P < 0.01) in both dietary groups, whereas bone ash percentage (P < 0.01) increased only for corn-wheat diet. Rye inclusion had no effect on bone mid-shaft geometrical traits related to tibia weight-bearing capacity (cross-sectional area, cortical index, and mean relative wall thickness). Performed bending test showed no effect of hybrid rye inclusion on bone mechanical endurance. When xylanase was supplemented, bone length (P < 0.01) and weight (P < 0.05) decreased, whereas yield load (P < 0.01), stiffness (P < 0.05), Young modulus (P < 0.05), elastics stress (P < 0.01), and ultimate stress (P < 0.01) increased, irrespective of rye presence. The tendon tensile strain test showed that in corn-wheat diet enzyme supplementation positively influenced rupture force (P < 0.05) and tendon stiffness (P < 0.01). Xylanase supplementation increased the value of energy required to tendon rupture, irrespective of rye inclusion (P < 0.05). Study showed that modern hybrid rye varieties can be introduced to corn-wheat diets of broiler chickens in the aspect of animal welfare related to the development and homeostasis of musculoskeletal system, irrespective of xylanase supplementation. The enzyme addition positively affected biomechanical properties of bones and tendons.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45948) wydawnictwo ciągłe #45948

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,659
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:4 października 2019 12:01
Ostatnia aktualizacja:20 czerwca 2022 11:02

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się