Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Anti-Hypochlorite, Antioxidant, and Catalytic Activity of Three Polyphenol-Rich Super-Foods Investigated with the Use of Coumarin-Based Sensors.

Opis bibliograficzny

Anti-Hypochlorite, Antioxidant, and Catalytic Activity of Three Polyphenol-Rich Super-Foods Investigated with the Use of Coumarin-Based Sensors. [AUT. KORESP.] KAROLINA STARZAK, [AUT.] TOMASZ ŚWIERGOSZ, ARKADIUSZ MATWIJCZUK, BERNADETTE CREAVEN, JANUSZ PODLEŚNY, [AUT. KORESP.] DARIUSZ KARCZ. Biomolecules 2020 Vol. 10 Iss. 5 Article number 723, il., bibliogr. DOI: 10.3390/biom10050723
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Biomolecules 2020 Vol. 10 Iss. 5, Article number 723
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The anti-hypochlorite activity of açaí (Euterpe oleracea Mart.), goji (Lycium barbarum L.) and schisandra (Schisandra chinensis) fruit extracts were assessed by determining the reactive chlorine species (RCS)-scavenging ability of these three “super-food” berries. In addition, the aqueous extracts obtained were employed as both the media and the catalyst in a green chemistry approach to the synthesis of a coumarin-based fluorescence turn-off sensor, which was then used for anti-hypochlorite activity testing. The aqueous extracts were also assessed for total phenolic content (TPC), using the Folin–Ciocalteu method, and the antioxidant activity using the ABTS+• assay. Moreover, the main water-soluble polyphenolic constituents of the extracts were identified by the HPLC-PDA-ESI-MS technique. Among the extracts tested, açaí demonstrated the highest anti-hypochlorite and antioxidant activities, while the highest TPC value was found for the goji extract. All extracts demonstrated modest catalytic activity as Knoevenagel condensation catalysts.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 47429) wydawnictwo ciągłe #47429

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,879
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:13 listopada 2020 09:21
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:04

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się