Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Anti-inflammatory, antioxidant, and neuroprotective effects of polyphenols—polyphenols as an element of diet therapy in depressive disorders.

Opis bibliograficzny

Anti-inflammatory, antioxidant, and neuroprotective effects of polyphenols—polyphenols as an element of diet therapy in depressive disorders. [AUT. KORESP.] ANNA WINIARSKA-MIECZAN, [AUT.] MAŁGORZATA KWIECIEŃ, KAROLINA JACHIMOWICZ- ROGOWSKA, JANINE DONALDSON, EWA TOMASZEWSKA, EWA BARANOWSKA-WÓJCIK. Int. J. Mol. Sci. 2023 Vol. 24 Issue 3 Article number: 2258, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/ijms24032258
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
International Journal of Molecular Sciences 2023 Vol. 24 Issue 3, Article number: 2258
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Depressive disorders can affect up to 350 million people worldwide, and in developed countries, the percentage of patients with depressive disorders may be as high as 10%. During depression, activation of pro-inflammatory pathways, mitochondrial dysfunction, increased markers of oxidative stress, and a reduction in the antioxidant effectiveness of the body are observed. It is estimated that approximately 30% of depressed patients do not respond to traditional pharmacological treatments. However, more and more attention is being paid to the influence of active ingredients in food on the course and risk of neurological disorders, including depression. The possibility of using foods containing polyphenols as an element of diet therapy in depression was analyzed in the review. The possibility of whether the consumption of products such as polyphenols could alleviate the course of depression or prevent the progression of it was also considered. Results from preclinical studies demonstrate the potential of phenolic compounds have the potential to reduce depressive behaviors by regulating factors related to oxidative stress, neuroinflammation, and modulation of the intestinal microbiota.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50255) wydawnictwo ciągłe #50255

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,900
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:24 stycznia 2023 11:38
Ostatnia aktualizacja:24 czerwca 2024 15:54

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się