Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Antibiofilm potential of natural essential oils.

Opis bibliograficzny

Antibiofilm potential of natural essential oils. [AUT.] RENATA NURZYŃSKA-WIERDAK. Appl. Sci.-Basel 2025 Volume 15 Issue 11 Article number: 5847, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/app15115847
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Applied Sciences 2025 Volume 15 Issue 11, Article number: 5847
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Commonly available essential oils (EOs) are pure aromatic substances derived from natural plant sources (fresh or dried raw materials), with broad biological activity, including antimicrobial activity. The activity of EOs is of great interest due to the serious problem of diseases caused by microorganisms. Pathogenic microorganisms (PAMs) show increased resistance to physical and chemical factors due to their association with a form of specific biological membrane called biofilm (BF), which is resistant to extreme conditions and significantly hinders effective therapy. The decreasing effectiveness of antibiotics, combined with the increasing resistance of microorganisms, has prompted the search for alternative antimicrobial (AM) therapies. EOs and some of their components are currently considered as potential agents useful in the prevention, treatment, and control of infections transmitted by microbial BF. In combination with antibiotics, EOs can prevent the transfer of resistance to AM agents due to the synergistic antibiofilm (ABF) effect. BF inhibition by EO is not based on killing bacterial cells but on the inhibition of the quorum sensing (QS) pathway. EOs also affect growth regulation, nutritional balance, and energy conversion in bacteria. It can be assumed that this group of substances will be of significant importance in the treatment of infectious diseases in the near future. This article reviews the results of the latest research on essential oils and their main components as potential factors limiting/inhibiting the development of PAMs.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52667) wydawnictwo ciągłe #52667

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,500
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:2 czerwca 2025 08:31
Ostatnia aktualizacja:2 czerwca 2025 08:34

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się