Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Antioxidant and potentially anti-inflammatory activity of anthocyanin fractions from pomace obtained from enzymatically treated raspberries.

Opis bibliograficzny

Antioxidant and potentially anti-inflammatory activity of anthocyanin fractions from pomace obtained from enzymatically treated raspberries. [AUT. KORESP.] URSZULA SZYMANOWSKA, [AUT.] BARBARA BARANIAK. Antioxidants 2019 Vol. 8 Issue 8 Article no. 229, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/antiox8080299
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Antioxidants 2019 Vol. 8 Issue 8, Article no. 229
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Raspberry pomace was obtained from raspberries subjected to enzymatic maceration using three commercial pectinolytic preparations (Pectinex Ultra SP-L, Pectinex Yield Mash, and Ultrazym AFP-L). Phenolic compounds were extracted and anthocyanin fractions were isolated using the SPE solid phase extraction technique. In the separated anthocyanin fractions, the content of individual compounds was determined by the HPLC technique and the antioxidant activity was assessed with four complementary methods (DPPH and ABTS radical scavenging activity, chelating Fe(II) power, and ferric reducing power). Potential anti-inflammatory properties were also identified as the ability to inhibit the activity of lipoxygenase and cyclooxygenase 2. For these enzymes, the type of inhibition was determined based on the Lineweaver–Burke plot

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45844) wydawnictwo ciągłe #45844

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
5,014
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:20 września 2019 08:50
Ostatnia aktualizacja:21 listopada 2021 15:23

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się