Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Antioxidant capacity and accumulation of caffeoylquinic acids inArnica montana L. in vitro shoots after elicitation with yeast extract or salicylic acid.

Opis bibliograficzny

Antioxidant capacity and accumulation of caffeoylquinic acids inArnica montana L. in vitro shoots after elicitation with yeast extract or salicylic acid. [AUT.] MARIA PETROVA, MARIA GENEVA, ANTOANETA TRENDAFILOVA, KAMELIA MILADINOVA-GEORGIEVA, LYUDMILA DIMITROWA, MARIANNA SICHANOWA, MILENA NIKOLOVA, VIKTORIA IVANOVA, MARGARITA DIMITROVA, MAGDALENA SOZONIUK. Plants 2025 Vol. 14 Iss. 6 Article number: 967, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/plants14060967
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Plants 2025 Vol. 14 Iss. 6, Article number: 967.
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Arnica montana L. is an important herbal medicinal plant that belongs to the family Asteraceae. This plant has been known for its medicinal uses for centuries. A. montana exhibits several pharmacological properties, including immunomodulatory, anti-inflammatory, anticancer, antioxidant, and antibacterial effects. For the first time, the impacts of the biotic elicitor yeast extract, and the abiotic elicitor salicylic acid on micropropagation, antioxidant potential, and accumulation of caffeoylquinic acids in arnica in vitro shoots were assessed. The results showed that yeast extract applied at 100 mg/L significantly promotes shoot multiplication, biomass yield, total phenolic content, and synthesis of caffeoylquinic acids compared to control untreated shoots. Flavonoid content was the highest in samples treated with 200 mg/L of yeast extract, although at this concentration the measured biometric parameters began to decrease. Salicylic acid at 100 µM was found to be effective in the induction of vigorous shoots, shoot height growth, and biomass accumulation; nevertheless, this elicitor downregulated the caffeoylquinic acid level, total phenolics, and flavonoids. Increasing the concentration of salicylic acid to 200 µM caused shoot multiplication and fresh biomass accumulation reduction. Both elicitors modulated the activity of antioxidant enzymes against oxidative stress. Overall, the use of these substances can improve the growth and biomass yield in Arnica in vitro shoots.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52525) wydawnictwo ciągłe #52525

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,100
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:20 marca 2025 09:57
Ostatnia aktualizacja:21 marca 2025 07:41

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się