Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Antioxidant potential of yogurts produced from milk of cows fed fodder supplemented with herbal mixture with regard to refrigerated storage.

Opis bibliograficzny

Antioxidant potential of yogurts produced from milk of cows fed fodder supplemented with herbal mixture with regard to refrigerated storage. [AUT.] MAGDALENA STOBIECKA, [AUT. KORESP.] JOLANTA KRÓL, [AUT.] ANETA BRODZIAK. Appl. Sci.-Basel 2023 Volume 13 Issue 18 Article number: 10469, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/app131810469
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Applied Sciences 2023 Volume 13 Issue 18, Article number: 10469
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the study was to assess the potential of milk from herbal blend-fed cows to be used for the production of yogurts exhibiting increased antioxidant potential with regard to the duration of refrigerated storage of the products. Bulk milk (control—CM and experimental—EM) intended for the production of yogurts was provided by a dairy cattle breeding farm. The milk samples were analyzed to determine their basic chemical composition (the content of dry matter, fat, and total protein including casein), hygienic status (somatic cell count (SCC) and total microbial count (TMC)), and antioxidant activity (FRAP, DPPH, and ABTS assays). Pasteurized milk was used to manufacture natural yogurts with the use of starter cultures YC-X11 (Chr. Hansen, Hørsholm, Denmark). Changes in physicochemical traits (acidity, nutritional value, and water activity) and antioxidant activity (FRAP, DPPH, and ABTS assays) occurring during 21-day refrigerated storage of the yogurts were determined. The analyses revealed that the yogurts had higher antioxidant potential than the milk, irrespective of the determination method. Additionally, the experimental yogurts produced from milk obtained from the cows fed fodder supplemented with an herbal mixture exhibited significantly higher antioxidant activity than the control yogurts. The antioxidant potential of the yogurts changed during the refrigerated storage. It should be emphasized that their antioxidant activity significantly increased during the first two weeks (until day 14) but decreased by 15–20% in the following week.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50891) wydawnictwo ciągłe #50891

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,500
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:26 września 2023 08:38
Ostatnia aktualizacja:21 czerwca 2024 12:46

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się