Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Application of growth tests employing a Δsod1 mutant of Saccharomyces cerevisiae to study the antioxidant activity of berry fruit extracts.

Opis bibliograficzny

Application of growth tests employing a Δsod1 mutant of Saccharomyces cerevisiae to study the antioxidant activity of berry fruit extracts. [AUT. KORESP.] AGATA ŚWIĘCIŁO, [AUT.] KAMILA RYBCZYŃSKA-TKACZYK, AGNIESZKA NAJDA, ANNA KRZEPIŁKO, ROMAN PRAŻAK, GRAŻYNA ZAWIŚLAK. Lebensm. - Wiss. Technol. 2018 Vol. 94 s. 96-102, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.lwt.2018.04.046
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY 2018 Vol. 94, s. 96-102
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the study was to evaluate the content of major bioactive compounds (BACs) and the antioxidant properties of aqueous berry extracts using ABTS•+ and DPPH• biochemical assays and a novel bioassay based on the growth of a Δsod1 mutant of Saccharomyces cerevisiae on osmotic shock plates (OSPs). The extracts were prepared from raspberry (‘Cascada Delight’, ‘Glen Fyne’ and ‘Octavia’) cultivars, blackberry (‘Navaho’) cultivar, and wild blackberry, as well as a raspberry-blackberry hybrid. Concentrations of phenolic compounds, anthocyanins and ascorbic acid differed significantly in the fruit extracts, but were highest in the raspberry-blackberry hybrid. The antioxidant activity against DPPH• and ABTS•+ among the berry cultivars and hybrid was highly dependent on the anthocyanin content. The Δsod1 yeast mutant growth test confirmed the antioxidant properties of all the extracts, with the variant based on counting of single colonies proving more sensitive than the spot test

Identyfikatory

BPP ID: (46, 43682) wydawnictwo ciągłe #43682

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,714
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:20 kwietnia 2018 11:58
Ostatnia aktualizacja:15 czerwca 2022 16:35

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się