Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Ascorbic acid- and sodium ascorbate-loaded oxidized potato starch films: Comparative evaluation of physicochemical and antioxidant properties.

Opis bibliograficzny

Ascorbic acid- and sodium ascorbate-loaded oxidized potato starch films: Comparative evaluation of physicochemical and antioxidant properties. [AUT. KORESP.] DARIUSZ KOWALCZYK, [AUT.] WALDEMAR KAZIMIERCZAK, EMIL ZIĘBA, MONIKA MĘŻYŃSKA, MONIKA BASIURA-CEMBALA, SŁAWOMIR LISIECKI, MONIKA KARAŚ, BARBARA BARANIAK. Carbohydr. Polym. 2018 Vol. 181 s. 317-326, il., bibliogr. sum. DOI: 10.1016/j.carbpol.2017.10.063
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
CARBOHYDRATE POLYMERS 2018 Vol. 181, s. 317-326
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The purpose of this study was to compare the effects of increasing concentrations of ascorbate ions (AIs, 0–100 mM) in the form of ascorbic acid (AA) and sodium ascorbate (SA) on the properties of edible oxidized potato starch films. The browning reactions were faster in the SA-added films than in those of AA-added. In, turn, AA recrystallized faster than its sodium salt. The highest concentration of SA increased the water vapor permeability of the films. The mechanical strength and stiffness of the films gradually decreased with the increase of AI content. Fourier-transform infrared spectroscopy spectra suggested that addition of SA provoked a more intensive structural changes in the films than AA. X-ray diffraction showed that 25 and 50 mM AI-added films exhibited higher crystanility than the control. The films with AA and SA did not differ in terms of dissolving behavior, ability to release AI, and consequently, antioxidant activity.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 42736) wydawnictwo ciągłe #42736

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
6,044
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:16 listopada 2017 12:32
Ostatnia aktualizacja:17 czerwca 2022 13:16

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się