Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Assessing bone health status and eggshell quality of laying hens at the end of a production cycle in response to inclusion of a hybrid rye to a wheat–corn diet.

Opis bibliograficzny

Assessing bone health status and eggshell quality of laying hens at the end of a production cycle in response to inclusion of a hybrid rye to a wheat–corn diet. [AUT.] SIEMOWIT MUSZYŃSKI, KORNEL KASPEREK, SYLWESTER ŚWIĄTKIEWICZ, ANNA ARCZEWSKA-WŁOSEK, DARIUSZ WIĄCEK, JANINE DONALDSON, PIOTR DOBROWOLSKI, MARCIN BARTŁOMIEJ ARCISZEWSKI, JOSE LUIS VALVERDE PIEDRA, DOMINIKA KRAKOWIAK, KATARZYNA KRAS, JADWIGA ŚLIWA, TOMASZ SCHWARZ. Vet. Sci. 2022 Volume 9 Issue 12 Article number 683, il., bibliogr. sum. DOI: 10.3390/vetsci9120683
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Veterinary Sciences 2022 Volume 9 Issue 12, Article number 683
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The objective of this study was to evaluate whether there are negative effects of the partial replacement of white corn with rye along with xylanase supplementation on overall bone quality, eggshell mineralization, and mechanical strength in laying hens. From the 26th week of life, ISA Brown laying hens were fed either a wheat–corn diet or a diet containing 25% rye, with or without xylanase. The experimental period lasted for 25 weeks, until birds reached their 50th week of age, after which bone and eggshell quality indices were assessed. Eggshell thickness and eggshell Ca content of eggs from rye-fed hens were improved by xylanase supplementation. No differences in the mechanical properties of the eggshells were observed between treatments, except for the diet-dependent changes in egg deformation. Rye inclusion had no effect on the mechanical properties of bone. Xylanase supplementation, irrespective of the diet, had a positive effect on bone strength and increased tibia Ca content, as well as the content of several microelements. Hence, hybrid rye combined with wheat can replace 25% of corn in layer diets without compromising shell quality or bone mineral content. Xylanase supplementation in these diets is recommended since its inclusion improves both bone strength and quality.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50075) wydawnictwo ciągłe #50075

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,400
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:19 grudnia 2022 14:37
Ostatnia aktualizacja:5 lipca 2023 11:28

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się