Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Assessment of the chemical composition and nutritional quality of breast muscle from broiler chickens receiving various levels of Fe glycine chelate.

Opis bibliograficzny

Assessment of the chemical composition and nutritional quality of breast muscle from broiler chickens receiving various levels of Fe glycine chelate. [AUT. KORESP.] ANNA WINIARSKA-MIECZAN, [AUT.] MAŁGORZATA KWIECIEŃ, KAROLINA JACHIMOWICZ-ROGOWSKA, SVITLANA KISLOVA, ZWENYSLAWA ZASADNA, DYMYTRO YANOVYCH. Agriculture 2023 Vol. 13 issue 7 Article number: 1455, il.bibliogr.,sum. DOI: 10.3390/agriculture13071455
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Agriculture 2023 Vol. 13 issue 7, Article number: 1455
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the study was to determine the effect of Fe glycine chelate supplementation on the chemical composition and nutritional quality of breast meat from broiler chicken. The following parameters were assessed: fat content, cholesterol content, fatty acid profile, atherogenic index (AI), thrombogenic index (TI), and hypocholesterolemic/hypercholesterolemic (H/H) fatty acid ratio. The 42-day experiment involved 200 broiler chickens assigned into four dietary groups: the control receiving Fe sulfate in the dose of 40 mg/kg of feed and three experimental groups of chickens supplemented with 40 mg (Fe-Gly40), 20 mg (Fe-Gly20), or 10 mg (Fe-Gly10) of Fe glycine chelate per 1 kg of diet. The results showed no negative effect of the application of Fe glycine chelate on the chemical composition and nutritional quality of breast muscle. Therefore, the advisability of the application of Fe glycine chelates in the nutrition of broiler chickens should be revised.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50756) wydawnictwo ciągłe #50756

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,300
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:26 lipca 2023 13:43
Ostatnia aktualizacja:21 czerwca 2024 12:40

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się