Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Assessment of the microbiological quality and bactericidal properties of flavoured honey.

Opis bibliograficzny

Assessment of the microbiological quality and bactericidal properties of flavoured honey. [AUT.] ANNA ŻEBRACKA, ANNA WINIARSKA-MIECZAN, BOŻENA NOWAKOWICZ-DĘBEK, MARCIN BANACH, AGATA DRABIK, JOLANTA PULIT-PROCIAK, ANNA CHMIELOWIEC-KORZENIOWSKA. Med. Weter. 2022 Vol. 78 nr 11 s. 556-562, il., bibliogr., sum. DOI: 10.21521/mw.6712
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the study was to evaluate the microbiological quality and bactericidal properties of flavoured honeys. The study evaluated 20 different flavoured honeys available in Polish retail shops. These included 17 nectar honeys enriched with flavourings, i.e. herbs, marshmallow root, seaberry, elderberry, cranberry, hops, cloves, ginger, vanilla, black cumin, lemon, blackberry, strawberry, orange, raspberry, and European blueberry, as well as three creamed honeys with ginger and lemon grass, lemon and peppermint, and strawberry. The study showed that vast majority of the flavoured honeys were microbiologically safe and exhibited high bactericidal activity. The highest level of contamination was found in honey with black cumin and elderberry. The results showed that 50% honey solutions had a bactericidal effect against E. coli. Its growth was inhibited most strongly (20.6 mm) by nectar honey enriched with marshmallow root and elderberry. Similar properties of flavoured honeys were observed in the case of Salmonella Enteritidis. The zone of inhibition for honey with orange paste and cloves was on average 18.7 mm. The study showed that the honey had no effect at all on Pseudomonas aeruginosa, irrespective of the added flavourings.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Na Tych Samych Warunkach (CC-BY-SA) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49924) wydawnictwo ciągłe #49924

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,400
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:3 listopada 2022 14:01
Ostatnia aktualizacja:29 czerwca 2023 10:03

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się