Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Assessment of the risk of exposure to cadmium and lead as a result of the consumption of coffee infusions.

Opis bibliograficzny

Assessment of the risk of exposure to cadmium and lead as a result of the consumption of coffee infusions. [AUT. KORESP.] ANNA WINIARSKA-MIECZAN, [AUT.] KATARZYNA KWIATKOWSKA, MAŁGORZATA KWIECIEŃ, EVA ZARICKA. Biol. Trace Elem. Res. 2021 Vol 199 Issue 6 s. 2420–2428, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1007/s12011-020-02332-3
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
BIOLOGICAL TRACE ELEMENT RESEARCH 2021 Vol 199 Issue 6, s. 2420–2428
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The paper aimed to analyse the safety of drinking coffee by adult Poles in terms of Pb and Cd content. The degree to which Cd and Pb passed from coffee grounds into the coffee infusion was also examined. Twenty-three samples of natural coffee were examined. The content of metals was determined using the ICP method. On average, dry coffee contained ca. 0.004 μg Cd and 0.05 μg Pb per 1 g, and 95.5% Cd and 94% Pb passed into the infusion. Drinking coffee supplies these metals in the amount of less than 2% TWI (tolerable weekly intake) for Cd and BMDL (benchmark dose lower confidence limit) for Pb. In the presented studies, the values of CDI (chronic daily intake), THQ (target hazard quotient) and HI (hazard index) indicators were lower than 1, which means that the risk of developing diseases connected with chronic exposure to Cd and Pb consumed with coffee must be evaluated as very low. The content of Cd and Pb in the analysed coffee infusions was very low, so drinking coffee does not pose a risk for consumers in terms of the content of these metals. However, it must be remembered that no threshold limits for toxic metal consumption exist because these metals accumulate in the body for a long time. The studies presented here also showed a low (r = 0.26) but still a positive correlation between the content of Pb in coffee and the degree (%) to which Pb passed into the infusion. This problem should be thoroughly investigated.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 48136) wydawnictwo ciągłe #48136

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,081
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:20 kwietnia 2021 11:23
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:10

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się