Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Assessment of the starch-amylolytic complex of rye flours by traditional methods and modern one.

Opis bibliograficzny

Assessment of the starch-amylolytic complex of rye flours by traditional methods and modern one. [AUT. KORESP.] SYLWIA STĘPNIEWSKA, [AUT.] GRAŻYNA CACAK-PIETRZAK, ANNA SZAFRAŃSKA, EWA OSTROWSKA-LIGĘZA, DARIUSZ DZIKI. Materials 2021 Vol. 14 Iss. 24 Article number 7603, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/ma14247603
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Materials 2021 Vol. 14 Iss. 24, Article number 7603
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The properties of the starch-amylolytic complex of commercial low-extract rye flour were determined based on the traditional method, such as falling number and amylograph test as well as differential scanning calorimetry (DSC). The starch, pentosans and protein had a significant effect on the thermal properties of the tested rye flours. Based on the falling number, it was revealed that rye flours were characterized by medium and low alpha-amylase activity. The falling number and amylograph test are not sufficient methods to determine the suitability of currently produced rye flours for bread making. The gelatinization process of the rye flour starch could be evaluated by the DSC test, which, together with the falling number and amylograph test, may allow a better way to evaluate the usefulness of rye flours for bread making. Many significant correlations between parameters determined by DSC endotherm and quality parameters of rye bread, such as volume and crumb hardness, were reported. Breads made from flour with higher enthalpy in DSC were characterized by higher volume and softer crumb.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49055) wydawnictwo ciągłe #49055

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,748
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:13 grudnia 2021 08:39
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:06

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się