Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Attitudes and beliefs of Eastern European consumers towards piglet castration and meat from castrated pigs.

Opis bibliograficzny

Attitudes and beliefs of Eastern European consumers towards piglet castration and meat from castrated pigs. [AUT.] IGOR TOMASEVIC, IVAN BAHELKA, MARJETA ČANDEK-POTOKAR, JAROSLAV ČÍTEK, ILIJA DJEKIC, KUŠEC DJURKIN, ANDRIY GETYA, LUIS GUERRER, GABRIELA IORDĂCHESCU, SONYA IVANOVA, DIMITAR NAKOV, BARTOSZ SOŁOWIEJ, CSABA SZABÓ, LILIANA TUDOREANU, ULRIKE WEILER, [AUT. KORESP.] MARIA FONT-I-FURNOLS. Meat Sci. 2020 Vol. 160 Article 107965, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.meatsci.2019.107965
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
MEAT SCIENCE 2020 Vol. 160, Article 107965
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Castration of male piglets is a common practice to avoid boar taint but is being questioned. The present work has an exploratory character and aims to investigate the beliefs and attitudes of Eastern European consumers regarding boar taint, surgical castration immunocastration and perception of meat from castrated pigs and to find out possible segments of consumers regarding these attitudes and beliefs. For this purpose, a consumer study was carried out involving 5508 consumers from 13 Eastern European countries (Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Czech Republic, Croatia, North Macedonia, Hungary, Moldova, Poland, Romania, Serbia, Slovakia, Slovenia and Ukraine). The questionnaire included statements related to beliefs about castration and perception of meat from castrated pigs, attitudes towards meat from castrated pigs. Results show that in general beliefs and attitudes of the consumers are not defined, probably because of the lack of knowledge (information was not provided to the consumers) towards these issues. Three different clusters of consumers were obtained with different beliefs towards castration.

Open Access

Tryb dostępu: inne Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46441) wydawnictwo ciągłe #46441

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
5,209
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:4 lutego 2020 12:00
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:12

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się