Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Beneficial effect of fig and grape leaves added to diet on productive and physiological parameters and egg quality in heat– stressed laying hens.

Opis bibliograficzny

Beneficial effect of fig and grape leaves added to diet on productive and physiological parameters and egg quality in heat– stressed laying hens. [AUT.] AL-SHAMMARI KARRAR IMAD ABDULSAHIB, [AUT. KORESP.] JUSTYNA BATKOWSKA. J. Appl. Poult. Res.(Print) 2025 Vol. 34 Issue 4 Article number: 100581, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.japr.2025.100581
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of Applied Poultry Research 2025 Vol. 34 Issue 4, Article number: 100581
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Heat stress (HS) is still one of the major concerns in poultry industry, especially in tropical and sub-tropical environments. It has a negative impact on all aspects of poultry rearing. The new, as natural as possible, ways to mitigate it are constantly being sought. The aim of the study was to explore the influences of powdery form of fig (FL) and grape leaves (GL) and their mixture (FGL) in diet as a nutritional strategy adopted to alleviate the debilitating impacts of cyclic HS (35±3°C; 7 hrs daily) consequences and activate the thermoregulatory capacity in laying hens. The suggested modes of action of these feed supplements were evaluated by measuring blood serum redox status, biochemical and hormone indicators with selected vital signs. The feeding of diet supplemented with FL or GL, individually or in combination, promoted productive (feed efficiency, egg production) and physiological attributes of birds as well as eggs quality. This experiment provided promising results following the using powdered extracts (or their combination) as antioxidants in feeding strategy of layers exposed to cyclic HS over long periods. The positive changes in biochemical serum profile were reported, i.e. decrease in corticosterone and heat shock protein 70 concentrations in supplemented groups. The rectal temperature, respiratory and heart rate were reduced by the FGL group. In general, the treatment-dependent effect of supplements was found to improve productivity and physiological performance of hens under HS. These natural and safe antioxidants may be an option to mitigate the HS impact.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52863) wydawnictwo ciągłe #52863

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,000
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:18 sierpnia 2025 10:50
Ostatnia aktualizacja:18 sierpnia 2025 10:50

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się